Проф. Павлов: Всички в Северна Македония знаят за своето българско минало

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
12:19 / 10.11.2020
28758
Ако Македония признае под една или друга форма българските си корени, не трябва да спрем дотук, а да просвещаваме нашите сънародници там. Това каза за Агенция "Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов по повод домакинството на България и Македония на Срещата на върха по Берлинския процес. 

"По-скоро ние трябва тепърва да тръгнем в просвещаване на нашите сънародници в Република Северна Македония каква е истината за историята на тази изконна българска земя“, подчерта още историкът. Според него усилията на българския културен център в Скопие очевидно са много недостатъчни. 

Той коментира и днешната Среща на върха по Берлинския процес и сподели своите очаквания по темата. 

"Оставам до голяма степен скептик, но много ми се ще да бъда и умерен оптимист. Това, което продължава толкова години, до голяма степен граничи с безумието. И Зоран Заев, и целия елит на Република Северна Македония, политически, културен и художествен, в огромната си част, прекрасно знае истината за историята на тази българска земя, за произхода на своите предци“, каза проф. Павлов. 

Той подчерта, че никой в България не отрича правото, на когото и да било, да се смята за какъвто иска. 

"Въпросът за самосъзнанието е един много деликатен въпрос. Да се отрича всичко и да се търсят несъществуващи корени на така наречената македонска идентичност е нещо, с което е крайно време Северна Македония да скъса. Това скъсване трябва да стане на някакви етапи с някаква продължителност във времето“, каза още проф. Павлов. 

Той отчете, че продължават мантрите на македонизма, включително на античния. 

"Независимо от Преспанския договор виждаме, че в днешна Република Северна Македония измислиците за античната македонска идентичност продължават да съществуват. Всичко това трябва да бъде изоставено. То е във вреда на самите хора в Македония. То не вреди толкова много даже на България, колкото на самите хора в Македония. Да се живее в лъжа е не само грешно от гледна точка на християнската религия, на исляма и на която и да е друга религия, но просто е нечовешко“, изтъкна още проф. Павлов. 

Историкът отчете, че научният и културният обмен между двете страни все още е твърде слаб, икономическите проекти са в пожелателна фаза, както и че коридор номер 8 не е създаден. 

"Всичко онова, което покойният Красимир Узунов очакваше да се случи и настояваше и се бореше да се случи, все още не се е получило. Мисля, че той беше много прав, че само сближението между двете държави, взаимното опознаване, сътрудничеството е пътят към двустранното приятелство и партньорство“, допълни още историкът.

Виж коментарите (8)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).