Проф. Гайдарски, Вигенин и Анастасова, БСП: Не подкрепяме позицията на ИК на Радев относно решението на КС по казуса "Кирил Петков"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:04 / 28.10.2021
2447
Позиция на представителите на БСП проф. Гайдарски, Вигенин и Анастасова в Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова: 

"Във връзка с решението на КС по казуса с гражданството на Кирил Петков, Инициативният комитет на Радев и Йотова, в който участваме, излезе с позиция. Като приемаме необходимостта да се реагира на решението и като приемамe основните елементи в тази позиция, не смятаме за удачно тя да се обявява от името на ИК, без да е съгласувана с членовете му. Ако беше съгласувана, вероятно щеше да бъде по-солидно мотивирана.  

Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава". Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава.  

Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд.  

В този смисъл ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение.  

Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации. 

С тази позиция излязоха тримата представители в Инициативния комитет, излъчени официално от БСП".

Виж коментарите (1)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Вигенин води листата на БСП за евроизборите
Синоптикът Янков ни попари с прогноза за празничните дни
Велико Минков: Притеснявам се Габриела не е в добро психично съст...
Президентът на Хърватия: Само България е по-зле от нас
Плъзна нова измама с имейли, SMS-и и гласови съобщения


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).