Приключва "животът" на произведението "Опакованата Триумфална Арка" на Кристо и Жан-Клод

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:22 / 04.10.2021
1510
Днес приключва животът на произведението "Опакованата Триумфална Арка" на Кристо и Жан-Клод, реализирана от Владимир Явашев и неговия екип.

Тази сутрин започна демонтажът на творбата, която беше на показ 16 дни - "Дни на радост и красота", както казваха артистите.

През времето на съществуването си "Опакованата Триумфална арка" привлече милиони посетители - парижани и гости на града. Сбъднатата мечта на Кристо датира от 1962 г. Френската държава разреши реализирането през 2019 г., а след смъртта на автора миналата година, неговият племенник доведе "лудата идея" до край.

За осъществяване на произведението работиха близо 1200 души от различни нации, използвани бяха 25 000 кв.м плат, 3 километра червено въже и 400 тона стомана.

Платът ще бъде изцяло рециклиран и превърнат в пелети. 50% от стоманата е взета "назаем" и ще бъде върната да се използва по предназначение, а другите 50% ще бъде рециклирана.

Както винаги, проектът беше изцяло финансиран от продажбата на рисунки и ранни произведения на Кристо.

Директорът на проекта Владимир Явашев, който е оторизиран от Кристо и за реализиране на Мастабата в Абу Даби, вече гледа напред към следващия проект. Това би било най-голямата перманентна арт творба на открито на Кристо и Жан-Клод.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).