Причините, поради които Жан Виденов се връща в политиката

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:07 / 03.06.2021
4045
Бившият министър-председател в периода 1995-97 г. Жан Виденов ще участва в изборите в рамките на коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република". Как се роди идеята за завръщането му в българската политика? 

"Самата обстановка в страната извика Жан Виденов отново на политическата сцена. Това са всички фактори, които тровят живота ни и на много хора им е писнало от ситуацията в България", заяви пред Bulgaria ON AIR Иван Атанасов от "Ляв съюз за чиста и свята република".

Именно Атанасов е човекът, който запалва бившия премиер за нова битка в предстоящите парламентарни избори на 11 юли. 

"Тази идея е обсъждана от 1997 г. насам, но по две причини не се е реализирала. Първо, защото всички негови съратници, приятели и съмишленици сме смятали, че той трябва да поведе нова формация и второ - имало е обективни предпоставки, настроения в обществото, които са възпрепятствали тази идея да се реализира", посочи Атанасов.

Основната предпоставка за завръщането на Виденов бил "компрадорско-олигархичният" модел, зародил се преди повече от 30 години, който "изсмуква жизнените сокове на обществото".

"Този модел се зароди преди повече от 30 г., но днес цялото общество е установило, че има такава прослойка, с която трябва да се борят гражданите, да се преборят партиите. 

Ние започнахме тази битка през 1995-1996 г., тогава не успяхме да излезем победители, а сега имаме шанс", смята представителят на "Ляв съюз за чиста и свята република".

Според него в в следващия парламент ще има мнозинство, което да приключи с този модел.

"Много хора ще ни повярват. Първо, Жан Виденов е честен и почтен, което не почти се среща сред днешните политици. Това е гаранция, че каквото говори, е истина и каквото се обещае, ще бъде изпълнено.

Инициаторите на лявата алтернатива и коалицията, която създадохме, иска да влезе в битката за новото Народно събрание именно с тази честност и почтеност", обеща Атанасов.

Той изрази увереност, че "Ляв съюз за чиста и свята република" ще прескочи 4-процентовата бариера и ще влезе в следващия парламент, като към началото на кампанията от лявата коалиция си дават 7%.

"Ние ще бъдем гласът на следващия парламент, който ще казва "не" на зелената сделка; "не" на плоския данък; "не" на корумпираното чиновничество; "не" на това здравеопазване, което българинът трябва да заплаща от джоба си. 

Ние ще бъдем критичният глас и критичната съвест на българския народ", категоричен е Атанасов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).