Премиерът лично контролира преодоляването на кризата от наводненията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:04 / 08.08.2005
3114
За преодоляване на “кризисното положение” на територията на засегнатите области в страната са въведени в действие плановете за провеждане на спасителни работи при бедствия, аварии и катастрофи в частта си “Наводнения”.



В щаба на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към МС, както и в областните и общинските комисии има постоянно дежурство.



За провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи на територията на Софийска област са приведени в готовност формирования на Гражданска защита от София, Пловдив, Монтана, Кърджали, в Смолян от Стара Загора и Кърджали. Съгласно плановете за действие при наводнение Щабът на Правителствената комисия приведе модулни формирования от Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта и съобщенията, екипи на ВиК, Енергоснабдяване, Пътно управление, Спешна медицинска помощ, БЧК, Централен кооперативен съюз, общински формирования и частни фирми. Тяхната дейност се координира от щабовете на Правителствената комисия и от областните и общински поделения.



Министър-председателят Симеон Сакскобургготски контролира лично изпълнението на тези планове и хода на неотложните аварийно-възстановителни работи по места. Премиерът поддържа непрекъсната връзка с ресорните министри и с началниците и шефовете на съответните институции, ангажирани в спасителните и възстановителните работи.



Според информацията от ДА Гражданска защита от тази сутрин поради наводнение на републиканската пътна мрежа много селища останаха без транспортна връзка, което допълнително усложнява аварийно-спасителните дейности и налага използването на високопроходима техника и използването на водолазни екипи.



Евакуират се болни, родилки и нуждаещи се от хемодиализа.

Благодарение на доброто взаимодействие между институциите имащи отношение по организацията и провеждането на аварийно-спасителните работи на всички крайно-нуждаещи се беше оказана необходимата помощ.

В резултат на проливните дъждове паднали над страната в периода от 04.08 до 07.08.2005 г. в областите София-град, Софийска, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Враца и Монтана се създаде извънредно тежка обстановка.



Обявено е “кризисно положение” на територията на две области – Софийска и Врачанска и в 22 общини: Долна Баня, Ихтиман, Костенец, Горна Малина, Ботевград и Своге, обл. Софийска; Кремиковци, Нови Искър и Връбница, обл. София; Белово, Велинград, Пазарджик, Септември, Панагюрище и Лесичево, обл. Пазарджик; Якоруда, обл. Благоевград; Смолян и Чепеларе, обл. Смолян; Мездра, Криводол, Роман обл. Враца, Съединение, обл. Пловдив.



Стотици къщи бяха наводнени, което наложи евакуацията на общо 5504 човека, от които 1700 в общ. Ихтиман, 5 в общ. Елин Пелин, 1500 в с. Долни Богров, 2500 в общ. Белово, 34 в общ. Бойчиновци, обл. Монтана, 1500 в гр. Роман, обл. Враца, 43 в общ. Криводол, обл. Враца, 60 човека в гр. Смолян, 400 човека в гр. Велинград, обл. Пазарджик, 12 в гр. Пловдив.



До 07.08.2005 г. на територията на страната вследствие на проливните дъждове има 4 нещастни случая, завършили трагично.



В резултат на проливните дъждове започнаха да преливат много язовири.Реките излязоха от руслата си и наводниха обработваема земеделска земя.Застраши се функционирането на много подстанции, помпени станции, отнесени бяха участъци от пътната и ж.п. инфраструктурата, разрушиха се мостове, наруши се графика на железопътния и пътнически превоз.



Всичко това наложи да се организира денонощно наблюдение на всички обекти от националната инфраструктура, язовирите и реките с цел намаляване на риска за живота на хората и ограничаване на щетите. Създаде се готовност за временно извеждане на хората живеещи в застрашените зони. Наложи се превантивно укрепване и изграждане на диги по поречието на р. Искър на територията на областите Враца и Плевен, р. Марица на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Хасково.



На 07.08.2005 г. към 08:00 часа в яз. Искър има свободен обем от 36 млн. куб. м. и няма опасност от преливане.

Поради необмислени действия на много хора, предприели не дотам наложителни пътувания с лични моторни превозни средства, допълнително се усложни обстановката и се затрудни работата на аварийно-спасителните екипи.

Призивът на Държавна агенция “Гражданска защита” е да не се предприемат необмислени пътувания в наводнените райони.

Виж коментарите (0)

Още по темата (127):
21.04.2024 Почистиха нерегламентирано сметище край Марица
11.04.2024 Истина е! Започва разчистването на джунглата в Марица
10.04.2024 Започва разчистването на джунглата от река Марица
18.03.2024 Кметът: Договорът за почистването на река Марица е пред финал
05.10.2023 Марица жабуняса
21.09.2023 Пловдивчани не са забравили ужаса от 2005 г., възможен е и сега
Още новини от Национални новини:
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка в парка
Вдигат определени пенсии
Жълт код за проливни валежи и гръмотевици е в сила за 2 области
Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).