Предлагат глоба за свален радиатор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
09:47 / 01.09.2012
2915
Санкции за клиентите на топлофикациите, които демонтират отоплителните тела в дома си, предлага Асоциацията на фирмите за дялово разпределение в новите промени в Закона за енергетиката. Това обяви вчера председателят й Ася Ангелова. В момента това също е забранено от закона, но е масова практика и не се санкционира, добави тя.

Таксите за отчет на уредите за дялово разпределение остават без промяна през новия отоплителен сезон, каза още Ангелова.

В момента клиентите на топлофикациите, които са подменили уредите си с изтекъл срок на годност с нови, са около 10 процента, очаква се през септември и октомври процесът по подмяна на уреди да се активизира и броят на клиентите с подменени уреди да достигне 30 на сто. Процесът ще бъде още по-активен през следващата година, прогнозира Ангелова.

Почти 90 на сто от клиентите, които подменят уредите си, избират такива с радиоотчет и искат да получават ежемесечни сметки за реално изразходваната енергия. Тази услуга струва допълнително по 3 лв. на месец за всеки абонат. Така за шестмесечния отоплителен сезон разходът за индивидуални месечни сметки възлиза на 18 лева, които се добавят към таксите за отчет на уредите за дялово разпределение, а те са по 4,08 лв. годишна такса за всеки уред в жилището, посочи Ася Ангелова. Тези такси ще останат без промяна, защото фирмите за дялово разпределение вече са сключили договорите си с топлофикационните дружества.

За средностатистическо двустайно жилище с общо три уреда за дялово разпределение и един водомер за топла вода подмяната на измервателните уреди излиза около 180 лв., коментира още Ангелова. Тя изтъкна, че уредите с радиоотчет имат предимствата да предоставят данни за реално потребената енергия, а се предлагат на цени, на които преди са били продавани обикновените уреди с визуален отчет. Това по думите й кара клиентите масово да предпочитат уредите с радиоотчет. Около 8 процента от потребителите ползват в момента радиоотчет и искат ежемесечно отчитане, каза Ангелова. Важно е и да се знае, че радиоуредите не могат да бъдат манипулирани от фирмите за дялово разпределение, каза тя.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Такова време ни очаква през следващите дни
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло другото ...
Детето на Божанков е стреляло с револвер "Смит енд Уесън" 357 маг...
Борисов: Не ми поставяйте условия
Оперират простреляното от сина на Божанков дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).