Помилваните от Марин убийци са 232-ма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:10 / 18.02.2012
1646
232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентствот.

Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода. В повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Но има и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца. Много от убийствата са станали при грабеж.

Справката бе дадена от президентството по Закона за достъп до обществена информация. "Труд" поиска списъка на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция. Оказа се обаче, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.
По година зад решетките е спестена и на двама, осъдени по 16 и 18 години за изнасилване и грабеж с опит за убийство. Много от помилваните са били осъдени за кражба, се вижда още от данните.

Първият помилван през 2002 г. е бил осъден за кражби. Последният случай от 2011 г. е за наказан за убийство.
Има и признат за виновен за подкуп, който се е възползвал от държавното снизхождение. Случвало се е Марин да прощава и на шофьори, които са причинили смърт или тежки телесни повреди в катастрофи. Така е станало с И.Т.В., причинил смъртта на четирима при пътен инцидент и получил за това 15 години решетки.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).