Почивките на хиляди българи в Гърция са пред провал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:33 / 23.06.2021
7014
Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор "Музенидис травъл" обяви, че спира временно да работи - първоначално до 26 юни, а както стана известно днес - срокът е удължен до 31 юли, съобщиха от Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ).

До този срок базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

 

"Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през "Музенидис". За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да ги плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми", предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма", цитирана в прессъобщението.

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор.

Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с "Музенидис", категорични са от браншовите сдружения.

Експертите им обаче са обезпокоени от подмяната на правилата за подпомагане. Въведените с постановление ограничения, освен че са в нарушение на Закона за нормативните актове, защото се променят законови разпоредби с подзаконов нормативен акт, но и силно ограничават достъпа на компаниите до помощта, смятат от ОБТ.

По предварителни данни на организацията за нея ще кандидатстват 212 туристически компании.

Организациите настояват за спешни промени на постановлението. В противен случай отново излизат на протест под прозорците на президента във вторник, 29 юни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (675):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който можем да влезем в морето на охраняем
плаж
29.09.2021 Странният кемпер си стои на наказателния паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).