По-евтина винетка за леките коли от догодина, МРРБ отказва да отстъпи за камионите и автобусите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:30 / 10.05.2022
2454
От началото на следващата година МРРБ възнамерява да намали цената на винетката за леките автомобили. Това заяви в "Денят започва" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Регионалното министерство обаче няма да отстъпи пред искането на превозвачите да не се разширява обхватът на тол системата за тежкотоварния трафик, категоричен беше Пенчев. Той обясни, че републиканската пътна мрежа се състои от около 20 000 км. пътища, от които едва 3115 км. са платени за тежкотоварните автомобили.

В същото време собствениците на леки коли плащат такса независимо дали се движат по магистрала, второкласен или дори третокласен път. Така в момента две трети от приходите от винетки постъпват от леките автомобили, които амортизират пътищата по-малко, а само една трета - от тежкотоварния трафик.

"Няма да се подадем на натиска, защото това би било крайно несправедливо към цяла България. Разбирате, че няма логика в съществуването на тол системата, ако тя не събира пари от ползвателите, които най-много замърсяват. Така че, доколкото зависи от МРРБ, такова отлагане няма да има, окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет.

По сметки на МРРБ разширяването на обхвата на тол системата за тежкотоварния трафик няма да оскъпи особено много превозите. Явор Пенчев даде пример, че с новите такси превозът на 16 хляба или на 10 кг. сирене се оскъпява средно с 1 стотинка, а автобусния билет - с 11 стотинки.

По искането за превозвачите за мерки срещу скъпите горива Министерски съвет ще работи доколкото това е допустимо в европейското законодателство, допълни той.

В края на миналата седмица е започнало подписването на първите споразумения за ремонти на пътищата у нас. Все още не е ясно колко време ще отнеме реконструкцията на тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус", защото нужда от спешен ремонт имат и прилежащия виадукт, и обходния път за тежкотоварния трафик.

Виж коментарите (0)

Още по темата (40):
31.01.2023 ГЕРБ: Не вярваме на добрите намерения и преценката на Шишков
13.01.2023 Николай Нанков: Под политически натиск са написани двете писма от ДНСК
08.01.2023 Важно за винетките!
01.01.2023 Над 324 хил. годишни винетки изтичат през януари
29.12.2022 Отлагат вдигането на тол таксите
29.12.2022 Съобщение от АПИ, касаещо безплатните винетки за хора с увреждания
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).