Пловдивски фирми сред лидерите по забавени заплати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:34 / 03.12.2012
2549
Над 210 милиона лева забавени трудови възнаграждения са изплатени от работодатели на работници и служители след проверките на Главна инспекция по труда за периода от средата на 2009 година до месец ноември 2012 г. Най-много забавени трудови възнаграждения дължат предприятия, попадащи в териториалната компетентност за извършване на контролната дейност в Дирекциите "Инспекция по труда" в Пловдив, София, Софийска област (в това число Перник) и Русе.

Контролът върху предприятия със забавено изплащане на дължими трудови възнаграждения остава основен приоритет в дейността на Инспекцията по труда. 

Снижаване броя на предприятията със забавено изплащане на трудови възнаграждения, макар и минимално, сочат данните от контролната дейност за периода от януари до ноември 2012 г. Само в 4 % от проверените през 2012 г. предприятия е допуснато забавяне изплащането на заплати, докато през 2011 г. - в 4,31%.

60 милиона лева са изплатените суми след намесата на Инспекцията през 2012 г., дължими остават около 57 милиона лева.

Очертава се тенденция за намаляване на периода, за който работодателите дължат неизплатени трудови възнаграждения, като забавата рядко надхвърля два-три месеца. 

- 36,3 % от предприятията със забавени трудови възнаграждения не са ги изплатили за период от един месец, като сумата на дължимите възнаграждения е 13,7 % от общата сума дължими възнаграждения;
- 16,6 % от предприятията със забавени трудови възнаграждения не са ги изплатили за период от два месеца, като сумата на дължимите възнаграждения е 6,7 % от общата сума дължими възнаграждения;
- 11,9 % от предприятията със забавени трудови възнаграждения не са ги изплатили за период от три месеца, като сумата на дължимите възнаграждения е 10,3 % от общата сума дължими възнаграждения;
- 6,2 % от предприятията със забавени трудови възнаграждения не са ги изплатили за период от четири месеца, като сумата на дължимите възнаграждения е 12,2 % от общата сума дължими възнаграждения.

Общият брой на установените нарушения по заплащане на труда в периода от януари до октомври 2012 г. е 28 452. Те се отнасят за неизпълнени задължения на работодатели да начисляват и изплащат уговорените трудови възнаграждения, за неизплащане на гарантирания минимум от 60% от брутното възнаграждение, за неправомерни удръжки от трудовото възнаграждение, за неначислени и неизплатени възнаграждения за работа по време на официални празници, за нощен и извънреден труд и за неизплатени обезщетения за трудов стаж и професионален опит. 

Най-големи суми за забавени трудови възнаграждения дължат работодателите на предприятия от икономически дейности "Строителство на съоръжения", "Строителство на сгради", "Производство на хранителни продукти ", "Търговия на дребно", "Сухопътен транспорт" и"Производство на метални изделия, без машини и оборудване". 

За установените нарушения по трудовоправните отношения, включително и по заплащането на труда, са съставени 13 335 акта в периода от януари до октомври 2012 г. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 16 милиона лева.

Софтуер, внедрен в информационната система на Главна инспекция по труда, следи за изплащането на трудовите възнаграждения в проверяваните предприятия. Софтуерът дава възможност да се наблюдава процесът и динамиката на изплащане на трудовите възнаграждения в проверените от инспекторите по труда предприятия - какъв е размерът на дължимите трудови възнаграждения, за какъв период от време е забавянето; изпълнени ли са в определения срок дадените от Инспекцията по труда предписания; кои работодатели как изплащат забавените заплати - дали е изплатена цялата дължима сума; дали се изплаща частично, по утвърден график след постигнато споразумение между работещите и работодателят; появата или отпадането на работодатели със задължения за изплащане на забавени заплати.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).