От утре заплатата ще е в банковата ни сметка за 10 секунди, но само в няколко банки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:33 / 31.03.2021
5791
Заплатата - в банковата ни сметка за 10 секунди. Това е целта пред Европейската комисия за всички страни-членки. Според финансови експерти това ще е удобство за клиентите и няма да има проблеми за бърза адаптация на банковите системи.

От 1 първи април ще бъде даден старт на незабавните плащания. "Изграждането на националната платежна инфраструктура ще позволи доставчиците на платежни услуги да предоставят нова услуга, свързана с незабавни кредитни преводи в рамките на 10 секунди", казва Ваня Ганева - мениджър "Бизнес развитие“ в БОРИКА.

Няколко банки в страната вече са готови за този вид преводи след успешно преминали тестове. "Амбицията ни е в рамките на 2021 година да покрием 50% от пазара. Незабавните плащания ще са в лева за суми до 100 хил. лева", допълва Ганева.

Според финансиста Емил Хърсев този вид преводи няма да имат отрицателни последици. "Това е нормално технологично развитие, което е даже закъсняло. Отдавна съществуват модерни технологии за пренос на данни и не е проблем в рамките на милисекунди да има информация за плащането. Не очаквам да има някакво сериозно финансово отражение", коментира пред Нова тв той.

Незабавни преводи към банки в чужбина и в евро, ще са възможни, когато България се присъедини към Еврозоната.

Според законодателството до 2 години от старта на услугата, всички доставчици на платежни услуги трябва да извършват незабавни плащания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).