От утре в ЕС влизат в сила новите шофьорски книжки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:47 / 18.01.2013
3541
От събота, 19-ти януари, в ЕС влиза в сила нов образец на свидетелствата за управление на моторни превозни средства и нови срокове на валидността им. Шофьорските книжки ще представляват пластмасова карта със стандартен европейски формат и по-сигурна защита.

Новото свидетелство за управление на автомобили ще замени постепенно повече от 100 различни модела от хартия и пластмаса, които в момента се използват от над 300 милиона водачи в Европейския съюз. Уеднаквяването на шофьорските книжки във всички страни членки е част от пакета мерки, които се предприемат с цел насърчаване на свободното движение, борба с измамите, свързани със свидетелствата за управление на моторни превозни средства и подобряване на пътната безопасност в целия Европейски съюз. За България влизат в сила нови срокове на валидност. 

Книжките за шофьорите любители ще важат 10 години, но за професионалните категории срокът се намалява на 5 години. Толкова е и годността на свидетелството на лица с физически недостатъци. Дубликат на изгубена шофьорска книжка ще се издава само на водачи, притежаващи новите документи.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).