Още 11 нови камери ще ловят нарушители по пътищата на Пловдивско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
09:09 / 31.10.2012
7779
Общо 332 стационарни и мобилни камери ще снимат денонощно шофьори нарушители по пътищата в страната до края на следващата година.

Досега "очите", които хващаха препускащите бясно водачи, бяха 133. Още 25 мобилни радара ще бъдат модернизирани и ще могат да снимат нарушителите от началото на януари.

През юни с решение на Министерския съвет бяха определени местата за 174 нови модерни стационарни камери. Това са т. нар. черни точки, където в последните 5 г. са станали голям брой тежки катастрофи.

В Бургаска област например ще има 9 нови камери, 6 от които на подбалканския път, а във Варна още две. В Пловдивско те ще са 11, а в Благоевградско ще се инсталират 22 уреда - по пътя за Банско и 5 на път Е-79.

Пътищата в Кърджали ще следят 14 камери. Преди те да заработят обаче трябва да се проведат няколко обществени поръчки и да се одобрят изпълнителите.

Ще има известно уточняване и на локациите, които може и да се изместят с около 200-300 метра, обясниха още от Пътна полиция. Камерите имат нужда от захранване, достъп до интернет и охрана и това е предвидено допълнително в местата на тяхното монтиране. Почти сигурно е, че ще бъдат купени и празни кутии за камери. Техният брой обаче още не е ясен.

"Впечатляващ е ефектът как само с три камери, но с 10 празни кутии за тях, които бяха направени от инициативни бизнесмени в общината, беше понижена скоростта, и общият брой на нарушителите в област Стара Загора", коментира Димитър Мичев от Пътна полиция.

Там, където няма условия за стационарна камера, катаджиите ще пазят до преносими уреди, които също са предвидени за закупуване. Пълното въоръжаване с техника на КАТ
трябва да приключи до края на 2013 г., реши МС.

Шофьорите в София най-много нарушават ограниченията и прелитат с огромни скорости по оживените булеварди на града, без да се съобразяват с правилата за движение.

30 590 водачи са били снимани от камери на КАТ заради превишена скорост, показва статистиката на Пътната полиция за първите 9 месеца на тази година. Според нея следващите, които натискат силно педала с газта, докато минават покрай знаците за ограничение, са в района на Плевен, където има 12 104 нарушители, Бургас е с 10 334 глобени, а Сливен с 9782.

В столицата е предвидено да се поставят още 15 стационарни камери, които ще бъдат разположени на повечето скоростни булеварди.

След като се поставят модернизираните устройства на критични места в страната с много катастрофи, се очаква броят на глобените да нарасне поне с още 3000 на месец, показват още данните на Пътна полиция.

От мобилните камери общо 120 990 джигити са получили електронни фишове, а други 30 590 са били заснети от 24-те стационарни камери, уточниха още Пътна полиция. Превишената скорост е причина за близо половината от загиналите по пътищата. Забелязва се тенденция за намаляване на жертвите, но работата в тази посока трябва да продължи, коментира Димитър Мичев. Според статистиката от началото на тази година са загинали общо 487, а ранените са 6143.

"Камерите са се доказали - там, където снимат, дисциплинират и има по-малко нарушения", допълни Мичев.

12,5 млн. лв. са натрупаните пари от електронни фишове за първите 9 месеца, като събираемостта на глобите е над 60%, обясниха още от Пътна полиция.

Предстои скоро и изграждането на единната информационна система, която ще облекчи много работата. В момента всяка седмица униформените пътуват до отделните камери по пътищата на страната и точат с флашка данните с нарушителите, които са се натрупали през този период.

С новата система цялата информация ще пристига директно в единния център в София, където ще се обработва автоматично и глобите ще се изпращат на шофьорите в по-кратки срокове.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Моторист загина след тежка катастрофа
Край на прохладното време
Гастарбайтери: В България е страхотно, изкарваме по 1200 лева мес...
Предрекоха безкрайни тапи за шофьорите към Слънчев бряг
БСП избра заместник на Нинова
Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е уст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).