Официално: Депутатите прехвърлиха НИМХ към МОСВ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:17 / 02.03.2022
912
Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за водите, според които Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) преминава към Министерство на околната среда и водата (МОСВ). 

 

Именно тази реформа предизвика вълна от недоволство, а в знак на протест НИМХ свали прогнозата за времето от сайта си.

На предходно заседание народните представители бяха започнали работа по Закона за водите и бяха приели принципното прехвърляне на института от Министерство на образованието и науката (МОН) към МОСВ. Днес те решиха НИМХ да бъде разписана в закона като национална научна организация и национална хидрометеорологична служба и да бъде юридическо лице с делегиран бюджет, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на МОСВ.

Депутатите приеха предложение на Ива Митева от "Има такъв народ", че НИМХ е националната хидрометеорологична служба на България и не изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт. 

Имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми преминават към НИМХ, който ще е към МОСВ.

Генералният директор на НИМХ ще се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ това да се случва по предложение на Научния съвет на института.

"Този закон, който трябва да урежда института, е разделен на две части. Едната част е в Закона за водите, другата част остана в Закона за държавния бюджет", каза Младен Шишков от ГЕРБ.

Вицепремиерът и министър на околната среда и води Борислав Сандов изрази несъгласие с предложението на ГЕРБ той да може да освобождава и назначава директора по предложение на Научния съвет на НИМХ. Сандов заяви, че на този етап единствено се сменя принципала.

"Ако трябваше аз да го внеса и предложа този проект, вероятно щях да предложа промени. Дейността на този институт може да бъде по-адекватна като днешно време. На този етап явно това няма да се случи. Надявам се по-скоро чрез диалог с колегите от НИМХ да постигнем някакъв синхрон в онова, което правим като изпълнителна власт и онова, което те ще правят като научна организация, която прави и приложни изследвания, част от които служат за дейността на изпълнителната власт", зави още Сандов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).