Очаква се поскъпване на горивата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (32)
09:57 / 01.09.2013
7272
Най-масовият тип бензин А 95 ще поскъпне между 3 и 4 стотинки най-късно в понеделник, показа допитване сред веригите бензиностанции. Причината е, че в четвъртък "Лукойл" увеличи цените на горивата на едро средно с 2%. Ръстът е отражение на поскъпването на горивата на световните пазари заради очакваната международна военна намеса в Сирия.

Цената на нефта започна да расте по-сериозно още в началото на седмицата, като пикът бе в сряда. Тогава сортът брент достигна 117,14 долара за барел, а за два дни ръстът бе 5%. Ден по-късно цената леко падна до 115,81 долара. Данните показват, че за последния месец петролът е поскъпнал с 3,5 на сто. В момента у нас литър А 95 се продава от 2,56 до 2,62 лева.

"България няма компенсаторен механизъм, с който да намали влиянието на промените в цените на световните пазари на горива. Именно затова когато се натрупа увеличение над 2%, то рефлектира и върху българския пазар", коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

По думите му освен войната в Сирия сериозна причина, която в бъдеще може да доведе до поскъпване на горивата у нас, е ситуацията в Египет.

"Ако бъде затворен Суецкият канал, който е основен път за доставка на петрола до Европа, неминуемо ще има още по-голямо поскъпване", обясни Делчев.

Източник: Ekipnews


Виж коментарите (32)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).