Образователният министър: Добрата учебна среда ще привлече младите учители

Автор: Ния Прелджич
Коментари (1)
15:03 / 17.02.2023
1602
"STEM кабинети може да има във всяко общинско или държавно училище, независимо в кое населено място е. Тази възможност може и трябва да се реализира с водещата роля на директорите на училищата съвместно с техния педагогически персонал", каза служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов на работна среща "STEM центрове и иновативна образователна среда“ в НДК с директори на училища от цялата страна, предава репортер на "Фокус".

Сашо Пенов сподели, че вярва, че добрата учебна база и учебни практики са условията, които могат да задържат децата в училище като добави, че такава учебна среда би привлякла много млади учители.

"Изпълнихме една от основните си цели - да се облекчат процедурите по кандидатстване, за да може всички училища да са изправени пред еднакви условия", каза министърът.

“Работете спокойно и уверено. Представете своите концепции.(…). Вярвам в управленския ви капацитет", заяви Пенов.

Образователният министър подчерта, че няма препоръчани от МОН обществени организации или търговски дружества.

“Предвидените над половин милиард лева е необходимо да се използват ефективно. Всичко това е само във вашите ръце и зависи от вашите решения", завърши проф. Пенов.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров беше официален гост на събитието и в своето изявление изтъкна нуждата от дигиталните знания.

"В отговор на дигиталния преход Министерството на труда и социалната политика работи за подобряване на дигиталните умения и за по-широко използване на цифровите технологии в процеса на обучение“ каза вицепремиерът.  

"Около 2/3 от първокласниците ще се реализират в професии, които до този момент не съществуват. В много индустрии и държави най-търсените днес професии не са съществували преди 10 години", акцентира той като допълни, че според изследванията дигиталните знания ще стават все по-необходими, а по данни на Европейската комисия такива вече се изискват за около 90% от днешните работни места.

По думите му тези факти показват изключителната важност на модернизирането на образованието във всички държавни и общински училища.

"Чрез изграждането на STEM центрове и високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи във всички държавни и общински училища в цялата страна учениците придобиват нов начин на мислене и умения, които са ценени във всяка професия“, посочи той.

В заключение Лазаров напомни, че на ред с всички модерните методи на обучение, въпреки съвременният агресивен свят, насилието е недопустимо в училището и семейството.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).