Новите документи за самоличност ще са по-скъпи от сегашните

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
14:28 / 12.12.2009
4110
Най-скъпият от новите документи за самоличност ще струва около 250 лева. Това е прогнозна сума, заяви Мария Костадинова - началник на дирекция "Документи за самоличност" в МВР. Срещу тази сума ще се отпечатва нов международен паспорт за осем часа, в който ще бъде вграден чип със снимка и пръстови отпечатъци на притежателя му. Обикновената поръчка ще е около 50 лева, а бързата, за три дни - около 100 лева.

Предвижда се новата лична карта да струва около 20 лева, при бърза поръчка - 40, а при експресна - за няколко часа - 100 лева. За шофьорската книжка ще се плаща между 25 и 125 лева. Новите документи ще са по-скъпи от сегашните, защото снимането и взимането на пръстовите отпечатъци ще става там, където се подава заявлението за преиздаване.

По този начин на хората ще се спести посещаването на фотостудио. Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега. Новите документи ще се изработват на 30 места в цялата страна - по едно във всяка област. Издаването на новите документи започва окончателно от март догодина. Подмяната на документи за никого не е задължителна сега. Това може да стане и след изтичането на валидността на документа.

Ако трябва да подменят документите си, сънародниците ни зад граница ще имат няколко възможности. Едната от тях предвижда да пътуват до България. Друга възможност е да се посети по-близка страна, където ще има нужната техника. След като са взети биометричните данни, те ще се пращат по електронен път до България.

Готовият документ ще се връща или по дипломатическа поща или с куриерска фирма, като разходите ще са за сметка на получателя на документа. За хората с увреждания са предвидени близо 80 мобилни станции за биометрични данни. След като човек подаде заявление, специален екип ще го посети, за да му бъдат взети нужните пръстови отпечатъци и да му бъде направена снимка.

Източник: bTV


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Младеж търси работа по морето: За по-малко от 2000 не почвам!
НАП прибра 1,5 млрд. лева от длъжници
Кампания 2024: Опис заменя представянето на фактури за купените с...
Пристигнаха първите модерни вагони
Шефът на БНБ предупреди: Има потенциален риск, свързан с ипотечно...
Дебора за скандалния си арест: Даже не мога да повярвам, че съм б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).