Нов грандиозен скандал между България и Северна Македония!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:16 / 27.03.2021
8858
Временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснения дали правителството на съседната ни страна е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания".

Това става по разпореждане на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, съобщават от МВнР. 

Външното ни министерство изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на Република Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно. 

От МВнР припомнят, че организацията “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на Република Северна Македония - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в Република Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие, съобщават още от външното ни министерство.

Вицепремиерът Екатерина Захариева изпрати спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП Деве баир, за да съдейства на г-н Виктор Стоянов, който е спрян с дарението от 920 български книги, допълват от ведомството.

Виж коментарите (1)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).