Норвегия върна на България нелегално изнесени древни монети

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:06 / 23.06.2021
1830
Министърът на културата на Норвегия Рабид Раджа предаде днес на българския посланик Вера Шатилова 51 древноримски и една древногръцка монета, изнесени нелегално от страната ни. Сред върнатите на България артефакти особена стойност има монетата от Тасос, която е датирана от 525-463 г. пр. Хр., предаде МВнР.

На официална церемония в Историческия музей на Осло посланик Шатилова благодари на министър Раджа и на норвежките институции, работили по предотвратяването на незаконния внос, за отличната работа, изключителния професионализъм и приноса им за връщането на културните ценности на българските граждани. Тя подчерта, че  това събитие е израз на доброто сътрудничество между двете страни, за които опазването на културното наследство е общ приоритет.

Министър Абид Раджа изрази удовлетворението си от възможността ценните монети да бъдат върнати на България и отбеляза ключовото значение на превантивните мерки като условие за предотвратяване на трафика на движимо културно наследство.

Културни артефакти бяха предадени също и на посолствата на Италия, Латвия, Словакия, Германия, САЩ и Испания.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).