ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
33705 1308 (3.9%) 24012 388 815 15 412 (4%) 310 922 143 103 490 3 048 892 (2.1%) 121 539 693
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Нинова: Категорично сме с нагласа за победа на 4 април!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:10 / 27.03.2021Коментари (7)2578
©
Интервю на Корнелия Нинова в предаването "Денят започва" по БНТ:

Водещ: Как върви кампанията? Само седмица остава до 4-ти април, до изборите. Пътувате в цялата страна, какво ви питат, какво искат избирателите на БСП? За какво говорите? 

Корнелия Нинова: Не само избирателите, защото на срещите идват и не членове на БСП. По-голяма част от хората и не само тези, които идват при нас искат промяна. Забелязвам енергия, воля за това нещо, желание за работа. Така че вярвам, че ще се случи. 

Водещ: С какви приоритети? Те са многократно изразявани от вас влизате в тази битка? 

Корнелия Нинова: На първо място са проблемите, които очертава самия български народ. Това са бедност и доходи, неравенствата, които се увеличават в кризата, здравеопазване, икономика и образование. 

Водещ: Тази бомба, която цъка с изборните протоколи какво значение има за левицата? Ще оттеглите ли Емил Войнов от ЦИК? 

Корнелия Нинова: Не, разбира се. Управляващите се опитват да прехвърлят отговорността на БСП. И в наглостта трябва да има граници. Управляващите имаха мнозинството в парламента, което прие този Изборен кодекс. Имат мнозинство в ЦИК, която може по всяко време да промени протокола. Имат и изпълнителната власт. Така че ако обичат да си понесат отговорността и да гарантират честността на изборите. Очевидно искат да прехвърлят отговорността за хаоса, който създадоха на опозицията.

Но може би второто е по-важно - че искат да отклонят вниманието от важните теми в момента. Ето, и ние сега разговаряме сега по този въпрос, вместо да разговаряме по темите за ковид кризата, за икономическите мерки и за социалните мерки в помощ на хората. 

Водещ: Сама поставихте трите следващи точки. Ковид кризата е първата. Социалните мерки, образование и нататък. Първо ковид кризата. Серия управленски грешки може би ще доведат ли до съмнения, до хаос в цялото управление на кризата и във ваксинационния план, който е част от здравната криза? 

Корнелия Нинова: Те доведоха. Хаосът е налице. Истинската, обективната оценка я дават фактите и истината - първи по смъртност в Европа и втори в света. И последни по ваксинация. Това е оценката. Още повече, че тя идва вече не само от нас като опозиция, а вчера на Европейския съвет канцлерът Меркел посочи правителствата, които се оплакват от проблеми с ваксинацията като виновници за тези проблеми. Каза вие сте си виновни, защото не си организирахте процесът на ваксиниране и поръчката на ваксини както трябва.

И аз ви нося тук един документ, който е доказателство за тези думи на госпожа Меркел. Това е протокол от заседание на Здравната комисия в парламента, в който е записано, че министърът на здравеопазването казва следното: “С писмо от 14 октомври до Европейската комисия България заяви изричен отказ от включване в споразумението за закупуване на ваксини от единия вид". След това Европейската комисия обръща внимание, че България е единствена отказала ваксини и българското правителство решава да възложи на друга държава тя да ги закупи от наше име и след това да ни ги препродаде.

Ето още едно доказателство за хаос, непоследователност, некомпетентност, а в този случай може би и умисъл за подобни действия.

Но това е картината. Всички я виждаме. Важно е какво следва оттук нататък. Какво след 4-ти април при спечелване на изборите да се направи, за да се спаси здравето на хората и да се стимулира икономиката и социалната политика. В краткосрочни мерки е най-важното първо да се възстановят списъците на възрастните, хората на първа линия и хронично болните. Да започне ваксинирането първо от тях. А не така хаотично както в момента. Ваксинирането да се прави от личните лекари, които познават болестите на своите пациенти и могат да проследят след това здравния им статус.

Ваксините да се доставят от РЗИ служебно на личните лекари, а не те да ходят по опашки да се  редят и да чакат. Веднага да започнат и без това много закъснели преговори за доставка на китайска и руска ваксина “Спутник V". 

Да се разделят болниците на ковид- болници и чисти от ковид. Защото много хора не могат да се лекуват от други болници в момента заради ковид ограниченията. И хора починаха заради това. Това е в спешен порядък при спечелване на изборите от наша страна след 4-ти.

Разбира се, има и средносрочни и дългосрочни политики и мерки. Едно от най-важните е да гарантираме кадрите в здравеопазването, защото това е проблем. Държавата да плаща специализациите на младите лекари, но след това те да се ангажират да работят определено време в България. Както и да се издаде държавна наредба за базови заплати на медицинските кадри, за да могат да са сигурни в едни базови доходи на месец, а след това всяка болница да надгражда над тях.

И разбира се две най-важни неща, но те изискват повече време и усилия. Няма да станат веднага, но ги стартираме веднага - това е държавните и общински болници да преминат от търговски дружества към лечебни заведения по Закона за лечебните заведения и електронната здравна карта на всеки български гражданин. 

С тези краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки ви гарантирам сериозна промяна в здравеопазването, ориентирана към грижа за хората. 

Водещ: За една лява партия г-жо Нинова икономическите и социални мерки са най-логичното нещо. Какво бихте променили в момента? Как се изразходват в момента средствата? Очевидно правителството до последно продължава да отпуска помощи в различни сектори и дава пари. Каква е философията на даването на пари? 

Корнелия Нинова: Предлагам ви пак да го оценим по резултатите, защото се раздават много пари, но да видим какъв е ефектът от тях. 

Правителството прогнозираше за 2020 г. в резултат на ковив кризата спад на българската икономика с 3%. Европейските институции, Европейската банка за възстановяване и развитие и други институции ни даваха прогноза за 3.7% спад. Реално приключихме България 2020г. с 4.2%.

Следователно, нито прогнозите на правителството са верни, нито действията, които предприемат водят до очакван резултат. Какво трябва да се направи? Отново ще разположа мерките в спешен порядък и в по-дългосрочен план.

Спешно при спечелване на изборите, на следващия ден обявяваме данъчна ваканция за бизнеса. Няма никаква логика в това да плащаш данък “Смет", ако не произвеждаш и не работиш. 

Второ, покриване на по-голяма част от оборотния капитал. Трето-драстично намаляване на документите, които се изискват, за да кандидастват фирмите за помощ от ковид кризата. 

Между 30-40 документа се изискват. Това трябва категорично и бързо да се намали като тежест за бизнеса.

Да не си и помислят ГЕРБ - просто няма да позволим да вдигнат данъците в тази криза.

В програмата си са предвидили нов подоходен данък, който прехвърлят към общините разбира се, защото да се носи отговорност е нетипично за тях.

Нов подоходен данък, нови пазарни данъчни оценки на сградите, на имотите на хората, на къщите, което означава повишаване на данък “Сгради". Нови увеличения по отношение на моторните превозни средства. Всичко това прехвърлят на общините, за да не носят те отговорност. Не можеш в криза да вдигаш така данъци. 

Водещ: А как общината взима подоходен данък от физически лица? 

Корнелия Нинова: Питайте Томислав Дончев. Вижте в програмата им на 36-та страница какво пише: нов подоходен данък, който общините трябва да събират.

Обратното трябва да се направи - от парите, които сега събират общините един определен процент, който уточняваме сега със Сдружението на общините да остава при тях. Да не ги превеждат в централния бюджет, а да остава при тях. 

Но нека да кажа и за средносрочни и дългосрочни мерки. Най-важното нещо, което ще направим е да освободим бизнеса от реката. Всякакъв рекет - административен, икономически, политически.

Административен - между 22 и 25 закона спешно търпят промяна, защото те налагат много административни наредби и пречки за правене на нормален бизнес.

Между 40 и 50 подзаконови нормативни актове, наредби, ПМС-та веднаа трябва да бъдат отменени или пренаписани, за да се даде свобода за работа на бизнеса. 

По-малко бюрокрация чрез 6-те електронни регистъра, които сме заложили в нашата програма, които ше облекчат и гражданите, и бизнеса.

Оттук нататък държавата ще бъде партньор на бизнеса, а не механизъм за натиск през администрацията, не механизъм за рекет. Какво имам предвид под политически и икономически натиск: 

Ще бъдете освободени от този полититически и икономически натиск - или да връщате комисионни на властта от взети обществени поръчки, или пък някой да иска да ви вземе бизнеса, защото е добър. 

Гарантирам ви свобода за правене на производство и икономика и за осигуряване на работни места. 

Водещ: С нагласа ли сте за изборна победа? Казахте печелим на 4-ти изборите.

Корнелия Нинова: Категорично сме с такава нагласа. Работим за това. Разбира се, хората ще решат, но ние сме готови с конкретни и ясни стъпки буквално от първия ден с какво трябва да се започне. 

Водещ: Питам ви г-жо Нинова, защото разкиката се увеличи между ГЕРБ и БСП според социологията. Притеснява ли ви, че антивотът срещу ГЕРБ не се прелива в БСП? 

Корнелия Нинова: Не ни притеснява, защото четем социологическите проучвания докрай.

И там дори и тези, които дават голяма разлика над 5% например казват в края на изследването: “Към този момент не може да се каже кой ще е победителят. Това не е прогноза за изборите, това е моментна снимка на настроенията"

Или пък разликата кежду нас и ГЕРБ е 3%, отдолу пише: “Статистическата грешка е над 3%". Разбирам ги - слагат си оправдания за след 4-ти. Но това си е тяхна работа. Ние си работим за кампанията за изборите. Ще си говорим на 4-ти през нощта. 

Водещ: Тоест процентът на колебаещи се ще решат изхода на изборите. Колебаещите се  ще имат последната дума, за да определят победителя? 

Корнелия Нинова: По-интересна е една друга голяма група в почти всички социологически проучвания - хора, които са решили за кого ще гласуват, но не искат да кажат.

Това е от страх и това е ужасно. Да си решил кого харесваш и за кого ще гласуваш и да не смееш да го кажеш означава, че тязи власт държи хората в страх. И една от основните ни цели е да ги освободим от този страх и да бъдат свободни хора след 4-ти. 

Водещ: Твърдото ядро е ясно и механизмите през последната една седмица още  7-8 дни има до изборите за привличане на гласове от периферията? 

Корнелия Нинова: Политиките, посланията, но и оценка на миналото. Съдете за партиите и политиците не само по думите и обещанията днес, а по това, което са правили в последните 4 години поне. 

Говоря за последните 4, защото съм председател на партията оттогава. И през тези 4 години ние доказахме няколко неща: 

Първо, не се съгласихме на предложението на правителство на ГЕРБ в началото на този мандат да стана председател на парламента или да имаме министри.

Влязохме с цел промяна, борба с паралелната държава и задкулисието и показахме, че за пари и постове няма да се предаден и продадем.

4 години бяхме категоримна и единствена опозиция в парламента. Имаше всякакви плаващи мнозинства. Всички други партии подкрепяха тоа правителство. Ние останахме категорична опозиция и изготвихме алтернативата. Днес имаме ясен и конкретен план за управление. 

Водещ: Ако имате желание да се обърнете към аудиторията, към вашите избиратели. 

Корнелия Нинова: Разбира се.

Уважаеми български граждани, бъдете свободни хора. Идете и гласувайте. 4-ти, 4-ти с номер 4 в бюлетината. С грижа за хората!


Още по темата: общо новини по темата: 1514
20.04.2021 »
20.04.2021 »
20.04.2021 »
20.04.2021 »
20.04.2021 »
20.04.2021 »
предишна страница [ 1/253 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Лельо Кури за теб винаги е моралната победа.Ти победа не си виждала от 30 години.Откак крадна Техноимпекс друга победа нямаш.
+1
 
 
Другарко Нинова, щом сте с нагласа, тогава си запретнете полата, смъкнете гащите, и се надупете за да усетите народното удоволствие!
на 27.03.2021 г.
0
 
 
Аз убеден , че Нинова и БСП са наясно , че няма да победят , защото са се превърнали в партия , която обича да е в опозиция и може би са се договорили с Герб - да са такива - да има шоу за народа - така и вълк сит и агнето е цяло...
0
 
 
Дай боже на 4 -ти българите да проявят разум и след тези избори НИКОГА повече да не ти видим противната крадлива мутра!
+2
 
 
Че вие гарантирано ще победите.Че вие особенно ти наглярке кога си признавала като мъж че са те били.Щяли сме да си говорим на 4ти вечерта.Хахаха.Ще гледаш като наакано дете майка си.
0
 
 
КУР.НИНОВА НЕ СИ ПОЗНАЛА.ПОБЕДАТА Е НА ДРУГА ПАРТИЯ.ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ ВЪН.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
С помощта на вътрешноградски тангенти разтоварват трафика
Първа лига, сезон 2020/2021
Парламентарни избори 2021 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2020/2021
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кои проекти трябва да бъдат финансирани със заем?
Модър-Царевец
Бетонен мост
Нов мост над р.Марица
Кръстовище на две нива до Водната палата
Продължението на бул. "Северен“
Други
Не трябва да се тегли заем
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: