Неразплатеният дълг на Пловдив се е увеличил с 800 000 лв. само за година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:04 / 14.08.2012
2698
Пловдив е една от петте общини в страната с най-голямо увеличение на просрочените задължения в последната година, наред с общините Варна, Перник, Видин и Кърджали. Това показват изчисления на Министерството на финансите според новата методика за оценка на финансовата им стабилност.

Тези показатели ще бъдат публикувани от финансовото ведомство на всяко тримесечие. В края на октомври показателите ще посочат с каква стъпка да се започне, обясни министър Симеон Дянков.

Само за периода 30 юни 2011 г. - 30 юни 2012 г. община Пловдив е увеличила просрочените си задължения с 800 000 лева. За същия период неразплатените задължения на община Варна са нарастнали с 2,8 милиона лева. Най-много е намалила просрочените си задължения Столична община - с 37.9 млн. лева.

Асеновград, Стара Загора, Благоевград и Бургас са с най-добра обща оценка в крайното класиране за 2011 г. сред общините с население с над 50 000 жители. За 2012 г. най - добрите общини са Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград.

С най-ниска обща оценка в крайното класиране сред общините с повече от 50 000 жители за 2011 г. са Видин, Пазарджик, Кюстендил, Карлово, Силистра, а за 2012 г. - Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин, Пазарджик.

Общините с добри показатели за финансова стабилност и дисциплина ще бъдат стимулирани още в Бюджет 2013 г. - каза министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му, общините, които добре са си свършили работата, ще получат допълнителни средства. Така, според министъра, с времето това ще бъде все по-голяма част от държавния бюджет, за да могат по-добрите, да стават все по-добри.

Почти всички общини по Черноморието са сред първите 20-30 заради приходите от туризъм. По-финансово устойчиви са големите общини заради повечето възможности за собствени приходи. Местните власти, които по-активно използват европейски средства, успяват да създадат и по-добра база. Обратно - по финансови показатели изостават малки общини, които не са се възползвали от възможността за кандидатстване по европейски средства.

Източник: БНР


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Промениха таксите за някои лични документи
Българин: Всичко отива за храна и сметки
Вадете чадърите утре, връхлитат ни дъждове
Първи подробности от прокуратурата, след като 36-годишна жена поч...
Сакскобургготски след пренасянето на останките на Фердинанд: Благ...
Ген. Стефан Янев призова за смислен и съзидателен диалог в следва...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).