Наши ученици с исторически успех на международна олимпиада по география

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:25 / 03.09.2021
1871
Варненските ученици Теодор Костов, дванайсетокласник в МГ- Варна и Даниел Димитров, десетокласник в МГ-Варна, се представиха изключително силно на най-голямото състезание по география в световен мащаб – iGeo Istanbul 2021, което се проведе от 11 до 15 август, научи Varna24.bg.

Двамата извоюваха правото да бъдат част от 4-членния национален отбор на България и заедно с Антонио Георгиев (12 клас, ППМГ Благоевград) и Атанас Иванов (10 клас, НПМГ София) постигнаха най-доброто класиране на страната ни от всички 12 участия досега на този форум.

Исторически първи златен медал завоюва Теодор Костов, със сребърни медали се окичиха Антонио Георгиев и Даниел Димитров, а бронз спечели Атанас Иванов. С този пълен комплект отличия България за първи път влезе в Топ 6 в крайното класиране по медали от 46 държави (180 участника, на възраст между 16 и 19 години).

Зад големия успех на варненските младежи стои невероятен екип от преподаватели от Математическата гимназия - Димитрина Докимова, Десислава Темелкова и Иван Велев, както и ръководителите на националния отбор Мариана Султанова и Нели Петрова; Гергана Иванова; Емилия Патарчанова. Момчетата споделят, че успехът се дължи и на сплотения екип, който четиримата са изградили:

"Въпреки че се състезаваме индивидуално, ние през цялото време преди олимпиадата и между отделните й части се подготвяхме заедно - решавахме задачи, обсъждахме възможни решения на казуси и актуални проблеми. Отборният дух допринесе изключително много за успеха, който постигнахме, защото всеки от нас имаше подкрепата на останалите и нито за миг не се усети конкуренция“, коментира Даниел.

"Когато българите действаме отборно, с поглед към общата цел, без завистта и злобата да са единствената ни обща черта, няма кой да ни спре. И сега се доказа девизът на държавата ни, който преди повече от век възрожденците са поставили на нашия герб - "Съединението прави силата“, който ни помогна да постигнем този исторически успех“, допълни го Теодор.

Пътят им към Международната олимпиада е много дълъг и продължителен – 3 кръга от Националната олимпиада по география (между януари и юни); определяне на разширения отбор (14 участника); подготвителен лагер и тест за определяне на четиримата представители на България в националния отбор (юли). И тогава за тях започва и най-трудната част, а именно подготовката за iGeo и то в разгара на лятната ваканция. Междувременно, в средата на месец юни, същият отбор участва и на Европейската олимпиада по география, където също печели 4-ри медала.

Самата олимпиада протича в четири етапа в рамките на няколко дни – мултимедиен тест, писмен тест и 2 части на теренна работа. Това е може би единствената международна олимпиада, която не се провежда на родния език – задачите се получават, решават и описват изцяло на английски език за всички участници.

За съжаление регламентът на Международната олимпиада по география позволява до 2 участия на един ученик – Теодор вече е студент (участвал е в Хонг Конг 2019 и Истанбул 2021), а Даниел ще има още една възможност - догодина във Франция или след две години - в Индонезия.

Медалите от състезанията по география и икономика не са единствените отличия за варненските ученици – двамата се състезават успешно в областите: физика, химия, история, финанси, статистика. По време на подготовката им за международната олимпиада, двамата взеха участие в националния кръг на олимпиадата по физика; Теодор стана лауреат на олимпиадата по история, а Даниел, с отбор от МГ Варна, завоюва правото за втора поредна година да представя България на Европейската олимпиада по статистика.

Варненската математическа гимназия има сериозни традиции в областта на географията – през последните 4 години неизменно двама от четиримата ученици в националния отбор са нейни възпитаници. За това допринася приемствеността между младите и натрупалите вече опит географи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).