Народът на бунт срещу скъпата ракия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:25 / 21.11.2009
2452
Решиха да вдигат ракията и народът скочи. Към властта заваляха кървави писма. Който пие, пак ще си пие, просто хората ще станат по-гладни и по-бедни. А преди 1110 години дори хан Крум се смили над лозята заради момъка Мавруд, коментират по кръчмите.

Акцизът на твърдия алкохол ще бъде увеличен от 1110 на 1250 лева, както писа "Стандарт". Така поскъпването ще е със 72 стотинки на литър 40-градусов алкохол. Това изчислиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. Те приеха предложението за поскъпване на алкохола, внесено от Кирчо Димитров, депутат от Синята коалиция.

Акцизът върху домашната ракия над 30 литра пък става 625 лева за тон.

Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев даде известна надежда, като гласува против и заяви, че партията е обещала да няма увеличение върху акциза на домашната ракия. Според него предложението може и да отпадне в парламента. Слава Богу, депутатите отхвърлиха идеята на депутата Яне Янев акцизът върху бирата да се увеличи от 1,50 на 2,20 лева за хектолитър.

Поскъпването на твърдия алкохол ще вкара огромна част от производителите и селските казани в сивия сектор и ще се залеем от ментета. Така няма да се увеличат приходите в бюджета, категоричен е и земеделският министър Мирослав Найденов.

"Запознат съм с предложението за вдигане на акциза, за да се увеличат приходите в бюджета. Считам обаче, че при сегашната ситуация ще бъдат силно засегнати земеделските производители и преработвателните предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта тази година", категоричен е Найденов.

Скокът при ментетата пък ще изложи на опасност здравето на хората, подчерта той.

Според министъра в България трябвало да се провежда политика за намаляване на консумацията на твърд алкохол. За облагането на домашната ракия от селските казани обаче събраният акциз е символичен и разходите по събирането му се оказват по-големи от приходите, изтъкна Найденов.

Ако се вдигне данъкът, хората ще спрат да варят ракия в казаните и ще го правят у дома, което е много опасно, обясни той.

През тази година близо 80 хил. тона грозде не са изкупени от производителите, което означава, че тези количества са отишли в селските казани и гаражите, изтъкна министърът.

Междувременно вчера кметът на петричкото село Капатово Огнян Куков се затвори в кабинета си, за да пише "кърваво писмо" до премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. "Ще ги помоля да пратят хора да ни изкоренят лозята. Но преди това да вдигнат заплатите и пенсиите, че да имаме пари да си купуваме алкохол.

С вдигането на налога на домашарката хората се съсипват", твърди селският управник. Той е категоричен, че хората се препитават от лозята, а не забогатяват от тях. "Знам, че сегашното правителство е заварило обран бостан.

Но не е начинът да се пълни държавната хазна с по-висок акциз върху домашната ракия. Ще ни откажат от лозята, хората изнемогват. Така ни спират домашната ракия. А колко ще могат да си купят от магазина", нарежда кметът.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (6)

Още по темата (2):
30.11.2009 Незаконна търговия с алкохол цъфти и на Пазарджишко шосе
26.11.2009 Търговците на домашен алкохол благодарят на властта
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).