Нападнаха българския посланик в Македония край гроба на Гоце Делчев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:46 / 05.05.2012
2131
Българският посланик в Македония беше нападнат вчера в Скопие. Инцидентът е станал, докато наша делегация се е опитвала да постави цветя на гроба на Гоце Делчев.

В деня, в който отбелязахме 109 години от гибелта на Гоце Делчев, българска делегация, водена от посланика ни в Скопие Иван Петков, се събира в двора на църквата "Св. Спас". Въпреки полицейското присъствие българите са нападнати.

"Бяха около 15-ина души. В този момент посланикът говореше и един от провокаторите започна да вика, да го надвиква, да обижда, започна да говори за македонците в Пиринско. Стигна се до физически контакт", разказва Ясмина Фиковска, член на българския културен клуб в Скопие. 

"Всички изпаднаха в шок, не е нормално за 21-ви век. Все още сме под стрес, нито успяхме да оставим цвете, нито успяхме да се поклоним на гроба, набързо напуснахме, за да не ескалира напрежението още повече".

Външно министерство протестира с нота до Скопие. Македонският посланик пък беше извикан за обяснения какви мерки ще предприеме Македония, за да не се повтарят подобни сцени в бъдеще.

"Този инцидент е абсолютно недопустим", заяви Весела Чернева, говорител на МВнР. "Всяка страна, която иска да стане член на ЕС, трябва да спазва принципите на добросъседски отношения, в които подобно поведение не се вписва".

Инцидентът с българския посланик в Скопие се случи на фона на нова вълна от етническо напрежение в Македония. Близо 3000 македонци от албански произход протестираха вчера в Скопие заради ареста на техни съграждани след петорната екзекуция в село Смилковци. Част от протестиращите хвърлиха камъни по охраняващите полицаи с викове "Бог е велик" и "Албанците не са терористи".

Източник: bTV


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
Само за ден десетки пияни и дрогирани зад волана
Без извънредно заседание на парламента днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).