Нападателят на Ахмед Доган бил част от движение "Мразя Доган"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:01 / 20.01.2013
4281
Октай Енимехмедов е част от движение, което се нарича "Мразя Доган". Групата има поддръжници в цялата страна. Те не са много на брой, но активно работят за свалянето на вече бившия лидер на ДПС от партийния му пост. Октай членува в организацията от 3 години, довериха разследващи. Той не е лидер на движението, но участва активно в развитието му. Хората от групата комуникират предимно в социалната мрежа Туитър. Там са били прихванати и от агенти от ДАНС, които ги следят от известно време.

"Октай е изключително умен и съобразителен. Мери всяка своя дума, говори бавно, много ясно, но не казва нищо", коментираха психолози участвали в разпита му. Те довериха, че Октай е отправил политическа реплика към Доган секунди преди да вдигне пистолета срещу него. "Целта не е била физическо ликвидиране, а унижение", коментираха психолози. Повече от 3 часа трима експерти на МВР не са успели да измъкнат никаква допълнителна информация от Октай.

"Завъртя ни на шиш, не го пробихне със стандартните методи", коментира един от анализаторите. В 18 часа Октай Енимехмедов бе предаден на експертите от Института по криминалистика и криминология на МВР. Там той ще бъде подложен на детектор на лъжата, за да бъде потвърдена поне част от оперативната информация с която разполагат агентите на ДАНС и МВР. Според техните данни има още трима души, които са помогнали на Октай да осъществи плана на движението.

"Първият му е осигурил оръжие. То не е от България. Става дума за обикновен газов пистолет, който обаче не може да бъде проследен", обясниха разследващите. Оръжието е било търсено дълго време, за да бъде по мярка на ръката на Октай. "Когато го е хванал е трябвало почти да не се вижда, както става ясно и от кадрите", обясниха още разследващите. За втория помощник МВР подозират, че има връзка с членове на ДПС.

"Това е човек с достъп до информация, който му е осигурил пропуск, той нарочно не е бил актуален, тъй като тогава лицето може да бъде много лесно засечено", обясниха още криминалистите и допълниха: "Този помощник е бил наясно и с разположението на охраната в залата, за да му подскаже път през който до стигне до Ахмед Доган". Третият участник в нападението е чакал втория навън, така че да го измъкне веднага след като осигури достъпа на Октай. "На групата е било ясно, че Октай няма да се измъкне от НДК. Той е бил предупреден и се е съгласил да извърши този акт с ясното съзнание, че ще бъде задържан, разпитван и съден", коментираха още криминалистите.

Източник: в. Стандарт

Виж коментарите (6)

Още по темата (49):
21.04.2015 Потвърдиха ефективната присъда на Енимехмедов за нападението над Доган
20.02.2015 Октай Енимехмедов иска орден Стара планина за извършения подвиг
23.10.2014 Потвърдиха: 3,6 години затвор за Октай Енимехмедов
25.06.2014 Октай Енимехмедов ще се кандидатира за депутат като независим
13.03.2014 Пуснаха нападателя на Доган на свобода
26.02.2014 Осъдиха Октай Енимехмедов на 3,5 г. заради случая с Ахмед Доган
Още новини от Национални новини:
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).