Над 73% от минералната вода, която извира у нас, не се използва

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:43 / 21.08.2012
1753
73,5 на сто от минералната вода, която извира у нас, не се използва. "Изключителна държавна собственост са 102 находища на минерална вода, а само 26,5% от водата се използва", обясни държавният експерт в екоминистерство Румяна Братованова. Най-голям процент от водата - 11 на сто или 57,12 литра на секунда, отиват за питейно-битови цели в населените места, в които няма друга алтернатива. За лечение и рехабилитация в лечебни заведения се използват 7,4% от безценната суровина, собственост на държавата.

6 на сто от минералната вода се бутилира. Едва 2% от извиращата вода пък се ползва за отопление.

Най-много находища държавна собственост има в Пловдивска област - 39. Около 1/3 от водата, която извира от тях, обаче се използва. В областите Плевен и Благоевград пък почти 90 на сто от ценната течност изтича. Във Варненска област има най-малко минерални извори - едва 16. Те обаче се експлоатират най-добре, като почти половината от ресурса се използва целенасочено.

След промени в Закона за водите в края на 2010 г. изворите, държавна собственост, могат да се предоставят за стопанисване на общини. Целта на промените беше новите собственици да се грижат по-добре за ресурса и да се увеличи количеството използваеми минерални води. Законът позволи на държавата да прехвърли на общините близо 83 извора.

За целта обаче изворите трябва да служат за водоснабдяване на повече от една община и да се оползотворява половината от капацитета им. "През тази година няма постъпили нови искания за концесия за извори, държавна собственост. До края на годината два извора ще бъдат отдадени в Белово и Шипково, но процедурата е започнала през 2011 г.", заяви експертът от дирекция "Управление на водите" в МОСВ Иванка Апостолова.

14 от общо 102 държавни минерални извори са дадени на концесия за срок от 25 г., като приходите от тях са 2 239 211 лв.

В екоминистерството обаче нямат данни за подадените заявления за концесии на държавни извори, предоставени на общините, които към момента са 49.

Водопреносната система в страната е в окаяно състояние. Загубите по трасетата са средно между 50 и 60%, на места стигат и до 70%, заяви шефът на асоциацията по водите Иван Иванов. Той уточни, че над 12% загуба на вода се смята вече за много, което означава, че течът е пет пъти над допустимото. Не всичко това изтича под земята, а в тази цифра влизат и кражбите и недобре измерената вода от водомерите, уточни експертът пред БНР. Според него, тъй като във ВиК мрежата дългосрочно не е инвестирано, сега трябвало да се наваксва с много бързи темпове. Вариант за изход от ситуацията е усвояването на европари.

България има нужда от водна полиция, коментира пък кметът на Кюстендил Петър Паунов. Ситуацията с водата в града е изключително тежка, качеството на услугата е лошо, а цената е една от най-високите. От 71 села в общината вече 30-40 са на режим почти цяло лято, обясни Паунов.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).