НСИ: Държавата плаща с 50 лв. по-високи заплати от частника

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:46 / 03.02.2013
1721
Държавата плаща с 50 лв. по-високи заплати в сравнение с частния сектор. Средното възнаграждение в обществения е 791 лв., докато в частния е 740 лв., показват последните данни на НСИ.

Според тях заплатите в частната сфера се увеличават по-бързо, но все още не могат да догонят тези в обществения сектор. "През третото тримесечие на 2012 г. реалният ръст на заплатата в частния сектор е бил 6,1%, докато в обществения - 1,1 на сто", отчете Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. В някои браншове разликата в сумите дори надхвърля 50 лв.

Най-чувствителна е в сферата на добивната промишленост. Миньорите, които се трудят в държавни предприятия получават средно по 1826 лв., докато тези, които работят в частни мини, взимат с 772 лв. по-малко. Заетите в сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ" пък получават средно по 1523 лв. В държавните компании възнагражденията са с 539 лв. по-високи и достигат 1795 лв. Данните показват, че финансисти и застрахователи трябва да се насочат към държавната работа, ако искат да получават повече пари. В обществените структури тези специалисти получават средно по 1733 лв., докато в частна фирма биха взимали 1413 лв.

Експертите отчитат все по-засилен интерес на младите българи към службата в държавната администрация. Експертите обясняват възродилото се желание с факта, че държавната работа се възприема като сигурна. Най-търсените чиновници са юристите. Възнагражденията, които държавата предлага на тези кадри обаче, са с 275 лв. по-ниски в сравнение с частните кантори. В сферата на информационните технологии шефовете от частния сектор са далеч по-щедри. ИТ експертите в тези компании печелят 2 пъти повече от колегите им, които работят в обществени фирми. Данните на НСИ показват още, че над 1,4 млн. българи работят в частния сектор, докато в обществения те са почти 550 000. Експертите обаче отчитат, че през деветмесечието на 2012 г. в обществената сфера новоназначените са повече, отколкото в частната.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).