Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:19 / 02.05.2022
1786
Днес започна мюсюлманският празник Рамазан Байрам. Настъпването му беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии у нас с голяма молитва. С празника се слага краят на свещения месец Рамадан, по време на който вярващите се въздържат от храна и напитки от ранни зори до залез слънце.

За месец Рамадан се вярва, че тогава душите на покойниците са пуснати на свобода, заради което жените раздават пари и храна (мекици, сутляш, сладки неща). В навечерието на байрама или в самия ден на празника се раздава милостиня (зекят) на бедните.

Всяка вечер след сигнала за отговяване в джамията или в домовете се организират съвместни хранения – ифтар, често със средства или храна от дарения. Месец Рамадан е и времето, когато жените също посещават джамията в женското отделение. 

Дни преди Байрама в района на Кърджали от Турция пристигнаха наши изселници, за да изкарат празника със своите близки. Честванията продължават три дни, през които се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклава.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата
Изтеглиха номерата на партиите и коалициите за изборите
Автомобил се вряза в мантинелата на автомагистрала "Тракия"
Въвеждат се временни противоепидемични мерки
Важни съвети при гръмотевични бури


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).