Министър Проданов: Здравният и СПА туризъм стават приоритет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:12 / 06.06.2022
1111
Здравният и СПА туризъм трябва да станат водещи в развитието на сектора, такива бази има в цялата страна, продуктът не се влияе от времето и може да е целогодишен. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на първото издание на форума "БГ ТУРИЗЪМ – ЛЯТО 2022", организиран от БТА в партньорство с Икономическия университет във Варна, съобщава Труд.

Участие взеха представители на големите черноморски комплекси, операторът на морските летища, представители на браншови организации, университети, общини и държавни институции. "Здравният туризъм има потенциала да запълни мъртвите за летния и планинския 6 месеца. За туриста това е здраве, за държавата – политика, за бизнеса – бизнес. Според мен това е единственото нещо, което може да ни донесе успех", каза Проданов. Тази есен представители на немски здравни каси и туроператори ще разгледат българските СПА-хотели.

"Целта е да удвоим и утроим броя на гостите от този ключов за България пазар", посочи председателят на ресорната комисия в парламента Илин Димитров. Той припомни, че ваканциите на здравните туристи са дълги и дават възможност за комбинация с обиколни регионални турове и културни програми. Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че ключовото послание към света за лятото трябва да е, че България е сигурна дестинация, а към него трябва да се прибави и концепцията "живот и здраве", която комбинира СПА, многобройните фестивали и други забавления в цялата страна и може да прекрати разделението между комплексите, градския и селския туризъм.

"Не е достатъчно да кажем, че България е красива. Заедно със здравния туризъм трябва да се изгради инфраструктура за развитие на места с потенциал – много тракийски светилища пустеят, защото няма достъп до тях, а Варна е в тотална транспортна изолация заради липсата на магистрала", изтъкна ректорът на ИУ-Варна проф. Евгени Станимиров.

Как изглежда България в очите на чужденците, ще стане ясно до края на юни, когато авторитетна немска агенция ще оповести резултатите от възложено по темата проучване. А на 15 и 16 юни в МТ ще се проведе среща с националните асоциации, които се занимават с дигитална реклама. "Ще ги помоля да обединим усилия в изграждането на по-добра визия на България", каза министър Проданов. Той подчерта, че е редно още отсега да започне подготовката на календара с фестивалите за 2023 г. Във Варна това е факт – подготовката на лятната програма започва през септември, а в партньорството с комплексите и туроператори през сезона се предлагат посещения на спектакли в пакета за морски ваканции, посочи директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова.

Според нея културният афиш може да даде старт на сити турове в мъртвия сезон. Интерес има от пенсионерски организации в Германия и Австрия, стига да има директни полети до Варна два пъти седмично. Освен сигурност, забавления и фестивали, туристите вече търсят дестинации, където лесно могат да се ориентират за всичко. Ако искаме да увеличим продажбите, трябва да акцентираме и върху това, допълни директорът на летище Варна Димитър Костадинов. Според него след 2014 г. се утвърждава тенденцията за спад на летните чартъри за сметка на ръста на полетите на нискотарифни компании.

Виж коментарите (0)

Още по темата (936):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
21.07.2023 Ето я голямата и кичозна къща на богатата ромска фамилия, обядвала за 650
лева
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
28.10.2022 Вижте колко хиляди нарушения са открили по нашето море това лято
17.10.2022 Здравко от "Биг Брадър": Съпругата ми се радва, че не съм богат
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).