Менда Стоянова: Няма отстъпление по отношение на пенсионната реформа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:59 / 10.01.2015
2767
Категорично няма отстъпление от страна на ГЕРБ по отношение на пенсионната реформа, няма и причина за такова отстъпление. Това каза Менда Стоянова депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. 

"Това, което се прие в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, е факт и от 1 януари работи", добави Стоянова. 

По думите й има разбирателство по принцип до 31 март по всички параметри на пенсионната реформа да се постигне съгласие, да се подготвят текстовете, които ще влязат в сила от 2016 година, защото няма как да влязат от 2015 година. 

Вече е факт, че за универсалните пенсионни фондове се повиши с четири месеца стажът за пенсиониране, че се премахна втората инвалидна пенсия. Според Стоянова проблемът е в това, че е трябвало да се решат още параметри на пенсионната реформа, които касаят възрастта за пенсиониране, която остана така за още една година. 

Това трябва да се реши, и то дългосрочно, смята Стоянова. Трябва да се реши и още един параметър - въпросът с ранното пенсиониране на полицаи и военни. Трябва да има минимална възраст, която също да расте по определен начин. Не е решен все още и въпросът с ранното пенсиониране и пенсиите на категорийните работници. 

"За 2015 година те отново ще получават парите си от НОИ, а не от Професионалния пенсионен фонд", добави Менда Стоянова

Но и това не може да продължава по този начин и трябва да бъде решено дългосрочно, смята депутатът. По думите й тези елементи трябва да се договорят, да се решат дългосрочно в следващите 10-15 години.

"Много ми се иска това да се случи с консенсус, за да може следващите управляващи, които и да са те, да не го променят отново", каза Менда Стоянова.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).