МВнР: Информацията, че посолство на България в Гана е било разрушено, е невярна!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:06 / 16.03.2022
1728
Във връзка с появили се медийни публикации, които информират, че сградата на бившето българското посолство в столицата на Гана – Акра е била разрушена днес, уточняваме, че тази информация не отговаря на истината. Сградата е била незаконно разрушена още през април 2017 г. 

Оттогава насам българската страна е предприела редица дипломатически действия по защита на интересите си като собственик на имота, като многократно е получавала уверения за бързо уреждане на въпроса. На посолството ни в Абуджа, акредитирано в Гана обаче, не е дадено разрешение да разположи, избрана от него охранителна фирма, която да опазва имота. В резултат на това, претендиращата за контрол върху терена инвестиционна фирма в Гана навлиза в него незаконно с тежка техника, съобщават от Министерството на външните работи.

След като въпросът е поставен за пореден път пред ганайската страна, българското дипломатическо представителство в Абуджа е информирано, че на 15 март 2022 г. компетентните власти в Акра са осъществили извеждането на въоръжената охрана и служителите на незаконно нанеслата се в имота инвестиционна фирма. Министърът на поземлените въпроси и горите на Гана е предприел необходимите действия като е издадена заповед за прекратяване на незаконната дейност върху българската собственост и е потвърдено решението на Върховния съд, че собствеността е българска до изтичане на правото на ползване през 2033 г., уточняват още от МВнР в съобщението си до медиите.

Българската страна продължава диалога с ганайските институции с цел ефективно да бъде доведено до край възстановяването на възможността България да упражнява законните си права като собственик и в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).