МОН за "бездарния" разказ, който се падна на матурата: Не е шедьовър, но ни учи на емпатия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
21:04 / 15.06.2022
4712
Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-ми клас. Това съобщиха от просветното ведомство пред БНР по повод бурната обществена реакция, последвала избора на разказа "Талисманът" от Красимир Бачков. Много известни наши обществениция определиха разказа като бездарен и лишен от литературни достойнства.

Разказът "Талисманът" е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7-ми клас, припомниха още вчера от МОН в писмена позиция до БНР. От нея беше и разказът "Череши" на Захари Карабашлиев, който се падна миналата година на матурата. Той пък се оказа, че не е бил точно нов и непознат, а публикуван вече в малко по-дълга форма и под заглавие "Костилки".

От Министерството коментират, че текстът за преразказ е инструмент за проверка на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14 годишни ученици. Те посочват и няколко критерия, на които трябва да отговарят използваните текстове. Високата художествена стойност не е между тях. Необходимо е разказът да има обем до 650 думи, класическа композиция, ясна сюжетна линия, две-три неособено сложни описания, които може да са на хора или природни обекти, кратък диалог и и отсъствие на редки и архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

Разказът "Талисманът" отговаря на тези критерии, категорични са от МОН.

 "Той няма претенции да е литуратурен шедьовър, но не това е задачата на изпита в 7-и клас. Непознатият текст на изпита няма за цел да възпитава у децата литературен вкус, това се прави чрез изучаваните произведения. Той трябва да отговаря на посочените вече критерии и да проверява езиковата култура и способността на децата да предават ясен сюжет, пише в позицията на МОН.

В нея се изтъква още, че разказът "Талисманът" учи на емпатия, съпричастност, взаимопомощ, показва как благотворителността може да спаси живот, защото е очевидно, че не талисманът, а събраните от ученическия оркестър пари за лечение са помогнали на героинята да оздравее.

МОН не казва нито дума, а явно и не е бил попитан от БНР за личността на автора Красимир Бачков, който се оказа поддръжник на "Възраждане" и шумен разпространител на твърде спорни конспиративни теории за "пандемията", войната, политическия живот у нас, Сорос и т.н. По професия той е учител.

Виж коментарите (1)

Още по темата (45):
25.08.2022 Над 6000 ученици се явиха на матура днес, ето каква тема им се падна
25.08.2022 "Мамо, мамо, забрави си водата": Дъщеря изпрати майка си на матурата по БЕЛ в Пловдив
23.08.2022 В 3 училища в област Пловдив всички зрелостници са скъсани на матурата по български език
21.07.2022 Асеновградска гимназия в челната десетка по резултати от матурите за област Пловдив
12.07.2022 Обявиха най-желаните училища и паралелки в Пловдив след 7-и клас
27.06.2022 Ученичка от Пловдив със 100 точки по български език и литература
Още новини от Национални новини:
От 3 до 33 градуса през този месец
Приятно време ни очаква днес
Велика сряда е
Работодателят ви дължи минимум двойно увеличение
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).