Лорер: Български компании ще могат да участват в повече програми, за да реализират проекти с космическо приложение

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:00 / 09.03.2022
943
Разширяваме възможностите за сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕКА) при изпълнение на проекти в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги. Български фирми и научноизследователски организации ще могат да участват в процедури за подбор и да реализират своите проекти с космическо приложение. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на среща с представители на бизнеса и академичните среди от сектора, като подчерта, че са договорени и допълнителни програми за участие.

За последните 5 години България е изпълнила 37 проекта за малко над 6 млн. евро, като в процес на договаряне са още 5 договора от последната седма тръжна процедура на ЕКА за България, стана ясно на срещата.

"Имаме за цел да повишим готовността на българския космически сектор за пълноценно участие в програмите на Агенцията. Космическата индустрия трябва да започне да придобива нов облик у нас, а през последните години това е било пропуснато“, допълни министърът, според когото консолидирането на научноизследователския и бизнес сектор ще допринесе за по-успешно участие на България в ЕКА.

Пред сектора той обясни, че подписаното наскоро споразумение с Агенцията е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България да осигури по-голяма възможност на космическата индустрия за участие в инициативите й. Сътрудничеството допринася и за повишаване качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор, както и за по-голяма видимост на българските иновативни компании. С него се осигурява достъп и до младежките програми на ЕКА за магистри и стипендианти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" не са български думи
Важна информация за изборите в чужбина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).