Кръщават улица в София на алпиниста Боян Петров

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:49 / 26.10.2021
1076
Улица в София ще носи името на алпиниста Боян Петров, който изчезна в Хималаите през 2018 г. Това реши комисията по образование и култура в Столичния общински съвет.

Предложението е на кмета на район "Триадица" - Димитър Божилов, а улицата, която ще носи името на Петров е в кв. "Манастирски ливади - Изток".

За използване на името на Боян Петров съгласие е дала неговата сестра - Александра Петрова, тъй като баща му е починал, майка му живее в чужбина, а двете му деца са непълнолетни, предаде novini.bg.

От Sofia24.bg припомняме, че на 31 юли 2014 г. Боян стана първият българин, изкачил легендарния К2 – първенецът на Каракорум - и то с единствен за сезона "дабъл хедър“ (последователно изкачване на два осемхилядника), при това със световен рекорд в бързината, само за 8 дни. Той e и едва 35–ят човек в света, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Всички свои върхове Боян изкачи без помощта на кислородна маска и носачи, а посредством желязната си воля, умела тактика и неуморна физическа подготовка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).