Кирил Петков: Папата благослови нашата работа и каза, че пътят е правилен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
16:09 / 23.05.2022
3551
Корупцията е болест и младите политици са тези които могат и трябва да я изкоренят – това казал папа Франциск на българския министър-председател Кирил Петков.

По време на разговора на четири очи, българският премиер е бил поздравен от главата на Римокатолическата църква за усилията на кабинета за борба с корупцията. Кирил Петков получил и съвет: "Ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражески сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно. И трябва да се опитаме борбата да е на стъпки, а не във всички посоки ".

Кирил Петков подчерта пред главата на Римокатолическата църква, че България високо цени ролята на Светия престол и на Папската институция в защита на човешкия живот и достойнство, мира и стабилността, държавността, общовалидните ценности и хуманността, които са основни морални и реални предпоставки за устойчиво развитие в името на хората и за бъдещето на нашата планета, каквато бихме искали да бъде. Споделяме общи морални ценности, които са основани на вярата, хуманизма, справедливостта и милосърдието, каза още българският премиер. Пред папа Франциск, той подчерта, че темата за братството и мостовете, които светия отец гради за срещи между християните и мюсюлманите е споделена тема за българите, които с различна религиозна принадлежност живеят мирно и съжителстват от векове.

Българският министър-председател Кирил Петков разговаря и с държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин.

Пред него, премиерът е подчертал, че Българската страна високо цени, че през последните години някои от най-крупните папски образователни и научни институции, сред които Латеранският и Грегорианският университети, Папският източен институт, Папската академия на науките, Папският комитет за исторически изследвания, Апостолическата библиотека и Папският секретен архив и др. проявиха готовност за установяване на сътрудничество със сродни български институции.

В края на визитата си във Ватикана, премиерът и водената от него делегация, поднесе венец на олтара на Св папа Йоан Павел ІІ в базиликата "Св. Петър“. Признание и огромно уважение към личността на светия отец изрази българският премиер. На 31.12.1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за "Съпокровители на Европа". След възстановяването на дипломатическите отношения между България и Ватикана през 1991 г. , става традиция изпращането на представителни делегации по повод честването на 24 май. А визитата на папа Йоан Павел ІІ в нашата държава е от огромно значение за България. С нея се прекратяват окончателно темата за "българската следа“ по време на атентата. Папа Йоан Павел ІІ, при срещата си с президента Георги Първанов, уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).