Каракачанов: Не трябва да правим компромис с българската история

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:01 / 10.11.2020
2022
"Гоце Делчев е роден в българския град Кукуш, учи в българската Солунска гимназия и във военното училище в София - български офицер, български учител, български революционер. Пред него има възможност за кариера в свободна България, но той избира по-трудното и по-рисково – да се върне в поробена Македония и да пали българите в тяхната жажда за свобода. И там намира своя край – убит в сражение с турските поробители", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на паметен знак на Гоце Делчев в град Самоков.

В церемонията по откриването на паметника участва и кметът на града Владимир Георгиев. Събитието уважиха народни представители, заместник-областният управител, представители на общинската администрация, членове на Сдружението на българските родове от Македония и др. В знак на признателност пред делото на българския революционер пред новооткрития паметник бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, общинското ръководство, ВМРО и граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

"Може би днес някой в нашата западна съседка не е прочел добре историята си и се чуди какъв е Гоце Делчев. Ако има това съмнение, може да прочете стотиците писма, статии и другите материали, които е написал Гоце Делчев. А може и да дойде в хубавия български град Самоков, да сложи едно цвете на неговия паметник и да прочете какво е казал той – "Ние се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в цялост за бъдещето обединение на България“, каза Каракачанов

Пред журналисти вицепремиерът и министър коментира и днешните разговори с делегацията от Република Северна Македония, свързани с нейната кандидатура за еврочленство.

"Ние изразихме нашата позиция, която е ясна, категорична и напълно съвпада с рамковата позиция, която беше приета от парламента през октомври м.г. Обяснихме, че не можем да направим никакъв компромис с въпросите, свързани с българската история, с идентичността на българския герой, на всички онези хора, които наричаме част от общата ни история“, каза министър Каракачанов. Той подчерта, че срещата е протекла в откровен и приятелски тон.

"Мисля, че те разбраха, че България не води някаква политика на инат, че България е суверенна държава и не се влияе от настроенията в една или друга европейска столица“, категоричен бе министър Красимир Каракачанов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).