Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" остават под стража

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:11 / 19.10.2021
1420
Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо капитана и втория помощник-капитан на заседналия товарен кораб Вера Су. Двамата обжалваха наложеното от Добричкия окръжен съд "задържане под стража“ пред горната инстанция, съобщиха от пресслужбата на съда.

Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени към наказателна отговорност за това, че на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море в района между село Камен бряг и КК "Русалка“ са  допуснали да заседне кораб, плаващ под панамски флаг. С това е била създадена опасност за живота на други лица и за значително повреждане на чужд имот.

Адвокатите на двамата обвиняеми представиха договор за наем, сключен от турския корабособственик, за временно жилище, където двамата биха могли да търпят по-леки мерки за неотклонение. Защитата изложи като довод и актове на международни организации, призоваващи държавите към справедливо отношение спрямо моряци, участвали в инциденти, предвид статута им на особена категория работници.

59-годишният капитан Хайдар Е. обясни, че за първи път в 40-годишната си кариера преживява инцидент и никога досега не е изоставял кораба си.

26-годишният втори помощник Кемал А. сподели, че е в началото на кариерата си и иска да продължи "начисто“ професионалния си път.

Представителят на прокуратурата изложи тезата, че с действията и бездействията си двамата обвиняеми са съпричастни с извършеното тежко престъпление. И за двамата е налице опасност да се укрият при друга мярка за неотклонение. Представеният договор за наем на имот, в който да пребивават, не може да гарантира, че няма да се укрият. Двамата са турски граждани, а българските съдебни власти нямат възможност да изискат задължително им предаване. Европейската заповед за арест е неотносима към Турция, която не е член на ЕС. От държавното обвинение поясниха, че според Международната конвенция по морско право, България разполага с пълна юрисдикция, след като престъплението е извършено в български териториални води и засяга интересите на българската държава.

Като намери жалбите на Хайдар Е. и Кемал А. за неоснователни, съдът посочи, че мъжете са привлечени за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда между 5 и 15 години лишаване от свобода. Въпреки началния етап от разследването са налице достатъчно доказателства, водещи до извод за съпричастността им към деянието: протоколи за оглед и за доброволно предаване, свидетелски показания на членовете на екипажа и на служители на граничните власти, както и многобройни писмени доказателства, подлежащи на анализ. Настоящата инстанция сподели становището на Добричкия окръжен съд, че няма опасност капитанът и вторият му помощник да извършат престъпление. Те не са осъждани, нямат противообществени прояви и не са оказали съпротива при задържането. Реален е обаче рискът от укриване. Договорът за наем на имот не разколебава съществуването на тази опасност. Те са чужди граждани, които нямат трайни връзки с българската държава. Професионалното им занятие би затруднило призоваването им и срочното приключване на наказателното производство. Въззивният състав отчете и високата обществена опасност на деянието.

Варненският апелативен съд заключи, че единствената съответна мярка за неотклонение по отношение на капитана и втория помощник-капитан на кораба Вера Су, заседнал край Камен бряг, е задържане под стража.

Определенията са окончателни и не подлежат на обжалване.

Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
28.09.2022 Корабът "Вера Су" отива на втори търг
08.09.2022 Продават на търг Vera Su
14.02.2022 Осъдиха капитана на товарния кораб "VERA SU"
07.01.2022 Държавата чака да ѝ върнат парите за спасяването на "Вера Су"
06.12.2021 Изваждат "Вера Су" на сушата за ремонт
01.12.2021 Продават кораба "Вера Су" на открит търг
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).