Как да се защитим в сезона на настинките

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:10 / 23.03.2022
1111
Според терапевта Надежда Чернишова традиционната медицина помага само при лека настинка. В тежки случаи е по-добре да не експериментирате и да се консултирате с лекар. За това предупреди специалистът.

"Всичко зависи от състоянието на имунитета. При леки настинки тялото се нуждае от минимална подкрепа, за да се справи самостоятелно. Вирусните инфекции преминават без специално лечение, обикновено са симптоматични.

Медът, малините и липовите цветове допринасят за ускореното отстраняване на вируса от тялото, но те не лекуват - те само помагат“, обясни Надежда Чернишова.

Например, въпреки че джинджифилът има затоплящ ефект и помага при втрисане, той няма да намали високата температура. Чернишова също предупреди да не се използва сок от алое при запушване на носа.

"Не трябва да използвате разтвор от сок от алое за лечение на хрема. Той не е по-добър от аптечните продукти, но може да причини дразнене и дори прекомерно изгаряне. Най-добре е да използвате аптечни капки или мехлеми. Има продукти, които съдържат растителни екстракти – те действат по-ефективно.

В същото време отвари от билки - лайка, невен, градински чай - са доста ефективни при гаргара.

"Ако нямате температура над 38 градуса, нямате главоболие, необичайна кашлица, тогава можете да се справите с обичайните средства: почивка, пиене на много вода, билкови чайове, гаргара.

Ако имате температура, по-добре е да се консултирате с лекар, за да не допуснете никакви усложнения“, поясни Чернишева.

Ако след пет дни няма подобрение или симптомите се влошат, тогава трябва да се консултирате с лекар. В крайна сметка настинката е възможно да бъде изпълнена с усложнения - пневмония, отит, менингит. А грипът може да причини миокардит.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).