КЗП започва проверки безопасни ли са велосипедите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:41 / 03.06.2010
1707
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява дали магазините продават безопасни детски велосипеди. С това започва националната кампания „Безопасност на велосипедите". В зависимост от височината, детските колела са три размера - до 43.5 см., от 43.5 до 63.5 см. и над 63.5 см. Те трябва да имат надеждни помощни колелца, защитен кожух на веригите, инструкции за безопасност от производителя и документ за съответствие с европейските стандарти.

Помощните колелца трябва да са тествани технически, за да се избегне риска да се деформират при употреба и детето да падне от колелото. Ако велосипедът няма предпазен кожух на веригата, крачето на детето може да се заклещи между веригата и зъбното колело.

КЗП ще проверява велосипедите с височина над 43.5 см. и тези до 43.5 см., които нямат маркировка „СЕ". Кампанията има две основни цели. Потребителите да се информират на какво да обръщат внимание, когато купуват велосипеди (особено детски), а търговците да предлагат модели, които отговарят на европейските стандарти за безопасност.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
Децата без задължителните ваксини няма да могат да ходят на учили...
Социолог: Затъваме, хора. България си отива пред очите ни
Къде в България се намира "манастирът с дяволите"?
13-годишен ученик е обявен за общодържавно издирване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).