КЗП забрани продажбата на опасни детски дрехи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:52 / 02.06.2010
1712
Комисията за защита на потребителите (КЗП) провери 1793 търговски обекта в България и откри 199 вида опасни детски дрехи с дълги шнурове и връзки. Сред тях са суичъри, бебешки гащеризони и анцузи с връзки от 70 сантиметра до 1 метър. В Европейския съюз тези облекла са забранени заради риск от инциденти. На търговците са издадени заповеди да преустановят продажбата на съответните стоки и да ги унищожат или коригират.

Бебетата и малките деца правят неволни движения с ръцете си. Ако са облечени с дреха, която има връзки около врата, може да ги дръпнат, да ги пристегнат и да се задушат. За по-големите деца има същия риск при игра или спречкване. Дори връзките да са около талията или на гърба, ако свободните им краища са по-дълги, те може да се захванат за превозното средство по време на слизане, да се заплетат във велосипеди, люлки, катерушки и др. Подобни инциденти се случват по света всяка година и може да завършат фатално.

КЗП извърши проверките от 1 юли 2008 г. до края на декември 2009 г. по проекта на Европейската комисия „Съвместни действия за връзки и шнурове в детски облекла". Повече информация за несъответстващите стоки може да се намери в "Регистър на опасни стоки" на Интернет страницата на КЗП.

Потребителски съвети за детските дрехи с връзки:

- Дрехите за деца до 7 години не трябва да имат връзки или шнурове в качулката и в областта на врата.
- Максималната безопасна дължина за шнурове и връзки в областта на врата при деца от 7 до 14 години е 7.5 см.
- В завързано положение свободните краища в областта на талията и гърдите трябва да са по-къси от 28 см. и да се намират отпред. Връзките и шнуровете на гърба са опасни.
- Функционалните и декоративните връзки в подгъвите на панталони и ръкави на блузи трябва да се намират изцяло от вътрешната страна на дрехата и да не висят
извън нея.
- Ако вече имате детски дрехи, които не отговарят на изискванията, може да премахнете или изрежете връзките и шнуровете до безопасна дължина. За нови дрехи може да изисквате да ви ги сменят в магазина (търговците са длъжни да върнат опасната стока на дистрибутора) или да се свържете с Комисията за защита на потребителите на националния телефон - 0700 111 22.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).