КЗП: Нестандартните проходилки може да са опасни за децата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:22 / 06.11.2009
1454
След като преди две седмици резултатите от лабораторни изпитвания на два модела детски проходилки показаха, че изделията крият редица рискове от нараняване за евентуалните им ползватели, инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) предприеха проверки в търговската мрежа за наличието на други сходни или различни от тях модели. При инспекциите са изискани документи, удостоверяващи извършени действия по оценка безопасността на изделието преди пускането му на пазара, задължителната информация за производител, вносител и съществени характеристики на стоката. Експертите на КЗП съветват родителите да не се поддават на емоцията да доставят радост на децата си с нестандартни на вид проходилки, когато това може да бъде за сметка на безопасността на малчуганите. Важно е при избора на модел да обърнат внимание на стабилността на изделието, надеждното заключване, остротата на ръбовете и елементите за игра или декорация, с които е аранжирано. Тези са най-честите проблеми при проходилките, които създават предпоставки за възникване на инциденти от различен порядък.

Такива се оказаха и несъответствията на последния до момента забранен модел, до който са достигнали инспекторите на КЗП при една от проверките в търговски обект в столицата. Външният вид на проходилката е особено атрактивен за децата, но и за техните родители, които искат да им доставят радост, с това, че на масичката пред детето има глава на пате от двете страни на която са поставени дръжки. Тя е с метална конструкция, а останалата част е изработена от пластмаса, като основните цветове са жълто и синьо. В първия момент представителите на контролния орган са се усъмнили в безопасността на проходилката, тъй като тя много е наподобявала по външен вид наскоро спрените два модела проходилки. Тогава те са поискали документи за извършени дейности от страна на производителите по оценяване и удостоверяване на съответствието на изделието с изискванията за безопасност, каквито не са представени. Това е станало причина за мигновеното издаване на заповед на председателя на КЗП Дамян Лазаров за временното спиране от продажба на проходилките и изискването от търговеца да възложи изпитването им в лаборатория.

Лабораторните изпитвания са показали, че проходилката е изработена по начин, който предпоставя сериозни рискове за децата при употребата й. На първо място това е опасността от порязване или убождане на детето. Те могат да бъдат причинени от острите ръбове на пластмасата, която е достъпна до ръцете на детето и при движение от негова страна докато си играе с елементите върху масичката или други предмети, ако то прокара пръстите си по ръбовете, ще получи порезни рани. За да не съществува тази опасност, всички ръбове трябва да са с радиус на закръгляне не по-малък от 2 мм. Освен острите ръбове, друга опасност - от убождане и удряне, крият неподходящо закрепените елементи върху проходилката като подвижни части, главата на патето, която се върти и човката може да се окаже много близко до тялото и главата на детето и да го нарани чрез притискане или удряне у тях.
Наред с тези несъответствия, проходилката се оказва и доста нестабилна, защото притежава един-единствен заключващ механизъм, като стандартът изисква те да са поне два, за да има сигурност, че ако единият се освободи, другият ще предотврати задвижването й. Още по-голям е рискът за нежелано тръгване на проходилката поради това, че единственият заключващ механизъм се освобождава само с извършване на едно действие, при положение че задължителните изисквания за осигуряване безопасността на тези продукти е освобождаването на заключващия механизъм да става чрез две, независими едно от друго действия.

Съобразяването с това би предотвратило неволното отключване или заключване на механизма от страна на детето при негово движение, докато е в проходилката. Оказва се, че освен порязване на детето и травми, причинени от нежелано задействане или освобождаване на заключващия механизъм, то може да пострада и от спонтанно сгъване на проходилката, която да приклещи тялото му. Това е особено опасно, тъй като конструкцията на проходилката е метална и е доста здрава и масивна предвид крехкото телце на детето. Подобен инцидент може да възникне поради това, че сгъването се осъществява свободно, без използването на никакъв инструмент.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).