КЗД: Левски нарушавал обществения ред, Вазов не бил прав

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (30)
11:34 / 15.08.2012
3609
Левски е бил нарушител на реда в империята, Иван Вазов в много случаи не е прав, но се редактира трудно, точно както и Христо Ботев, че за да присъства в учебниците по музика "Къде си вярна, ти любов народна" трябва да се коментира много внимателно. Това разкриват от Комисията за защита от дискриминация. Тя е подбрала интересни примери от българските учебници и е съставила аналитични констативни доклади на база стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала за учители от предучилищно и основно образование. Те са достъпни на сайта на комисията, където са и резултатите от анкетното проучване на учители от подготвително и основно образование, и от провеждане на фокус групи с ученици.

Националното представително изследване "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование" беше проведено сред 980 учители от подготвителната и основната образователна степени и 132 деца от подготвителната и основната образователни степени.

Полемиката около това дали да останат текстовете на поета-революционер Христо Ботев в българските учебници се разгоря през последните дни.

От докладите на комисията се разбира, че индианецът не трябва да се изобразява на кон с пера и томахавка в ръка, защото така е изглеждал през далечната 1842 г., а сега не е така, защото живеел в резерват. Същото се отнасяло и за аборигените в Австралия.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (30)
Още новини от Национални новини:
Дебора за скандалния си арест: Даже не мога да повярвам, че съм б...
Инвеститор към братя Пулеви, след като събориха част от спортния ...
Вътрешният министър говори от Приморско за купуването на гласове
Разследват убийство на пастир с боеприпас
Брокер: Човек винаги ще е на печалба, ако плаща 10 години един на...
Напълно възможно е след 9 юни да видим Слави Трифонов в парламент...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).