Издъхна легендарен крими герой, който спука черепа на жена си със златен пръстен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:54 / 26.05.2021
6572
Владимир (Влади) Ковачев - един от топ сарафите през 90-те години във Варна, станал печално известен с убийството на жена си, е издъхнал преди дни, научи ексклузивно "Блиц" от негови приятели. 

Ковачев е една от енигматичните личности на варненския ъндърграунд и прехода. Първият му сблъсък с Темида е през 1977 г. Присъдата за младия тогава разюздан бохем е 5 години лишаване от свобода за групови изнасилвания.

Редица били оплакванията на момичета, че са завличани от улицата и изнасилвани в таванска стаичка. Процесът става известен като "Черна котка", защото на вратата на стаичката, в която са били извършвани гаврите, е имало календар с нарисувана черна котка.

По-късно Ковачев е реабилитиран, а преди няколко години с "половин уста" той коментира пред репортер на "Блиц" този отрязък от биографията си така: "Такива бяха времената – гуляехме, всички бяхме пияни и правехме какво ли не. Но изнасилвания не е имало – те самите (момичетата) се предлагаха, а после удобно не си спомняха, за да не изглеждат ку*ви". 

"Не бъркай в тази рана, моля те" – това бе единственият коментар на Влади Ковачев, когато след излизането си от затвора бе попитан за убийството на жена си Анелия.

През март 1995 г. той нахлува гол до кръста в болница "Света Анна" с Анелия на ръце. На лекарите казва, че я намерил в тежко състояние, като се прибрал.

След като тя издъхва, казва пред полицаите, че в болницата са я уморили. После продължава комбинативно да финтира разследващите с други версии – клошар, който звъннал на вратата, избутал невръстната му тогава дъщеря Николета и скочил върху майката с крясъци да дава парите.

По това време Ковачев е топ сарафът във Варна – има редица чейндж бюра, заложни къщи, магазин, апартаменти, вили и лъскави автомобили.

Една от подхвърлените версии е, че убийството на жена му Анелия е отмъщение заради това, че е завзел бизнеса с валутните бюра, и предупреждение към него, че трябва да се оттегли. На погребението на жена си ридае неутешимо. Пред медиите обявява награда 1 милион долара за главата на извършителя. 

"Вече знаехме, че е той, и нарочно му подхвърлих, като го извикахме: "Абе, Владо, още ли важи наградата от 1 милион долара?". Той убедено: "Да, разбира се!". "Ами хванахме го, викам. И той: "Кой е?!". "Ами, ти си, бе, Владо! И той пребледня", разказа наскоро топ криминалистът Ботьо Ботев. 

Убиецът е закован от специфичен отпечатък на челото на Анелия, който е идентичен с формата на масивния златен пръстен на Влади Ковачев. Съдебно-медицинска  експертиза доказва, че именно с него е спукан черепът на Анелия. Впоследствие става ясно, че убийството е станало заради скандал, че жената е наводнила апартамента, а Ковачев изпаднал в амок от това и я пребил.

Влади Ковачев излезе от затвора, след като излежа седем години и половина от присъдата за убийството на жена си Анелия. На свобода основно висеше пред Гъбата – градската баня във Варна, която той държеше заедно със сестра си и където последно имаше смесен магазин. При него се отбиваха хора от различни прослойки на обществото – от настоящи местни величия до бивши такива, включително и квартални пияници. 

Ковачев имаше сериозни проблеми и с приятелката си, от която има две деца. Преди години живееха на семейни начала, но през последните бяха разделени, а тя имаше друг партньор.

Ситуацията ескалира дотам, че жената подала жалба за закана за убийство в Първо РУП във Варна. Ковачев се опита да потуши огъня, а в тези му опити "изгоряха" две водещи прокурорки от Варненската районна прокуратура, които се разделиха с ръководните си постове и се сдобиха с дисциплинарни производства.

Влади Ковачев така и не призна да е уговарял по някакъв начин прокурорките да въздействат на приятелката му, но е факт, че те безцеремонно я бяха притиснали в районното да оттегли жалбата си, и тя го стори. 

Последно Влади Ковачев влезе в криминалните хроники с обвинение в лихварска дейност, извършвана в изпитателния срок на условно-предсрочното му освобождаване от затвора за убийството на Анелия. 

През последните 5 – 6 години здравословното състояние на Ковачев беше силно влошено заради множеството му заболявания, сред които диабет и болестта на Паркинсон. Дните си прекарваше предимно в апартамента си на улица "Любен Каравелов“ във Варна или в двора на кооперацията, където събираше някои редовни почитатели на чашката.

Преди няколко дни се почувствал зле и се обадил на Николета – дъщеря му от брака му с Анелия, с която бяха много близки. Жената, която неотдавна направи Влади Ковачев дядо, пристигнала от София във Варна да се погрижи за него. В събота Ковачев почина на 69-годишна възраст. Тялото му ще бъде кремирано.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).