Ива Митева: 14 ноември е най-вероятната дата за президентските избори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:26 / 31.08.2021
1270
14 ноември е най-вероятната дата за първия тур на президентските избори. Това каза председателят на парламента Ива Митева на правна комисия. По думите ѝ партиите са се обединили около тази дата. 

Тя ще покани лидерите на парламентарните групи преди председателския съвет, който ще се проведе утре, за да преговорят още веднъж решението за насрочване на президентските избори.

"Ще ги помоля да внесем решение и да ги насрочим", добави Митева.

Относно актуализацията на бюджета тя коментира, че може да бъде приета. Председателят на парламента добави, че актуализацията ще се разглежда другата седмица и ако е необходимо, ще се удължава пленарното време на заседанието, докато бъде приета.

Тя също така коментира идеята на "Демократична България“ за предсрочно разпускане на Висш съдебен съвет (ВСС) и заяви, че има притеснения относно нея, тъй като има решения на Конституционния съд, според които конституционно определен мандат не може да се прекратява с обикновен закон.

По-рано от коалицията внесоха проект за промяна на Закона за съдебната власт, който предвижда промяна на статута на ВСС, премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС, както и предсрочно прекратяване на мандата на настоящия съвет.

Законопроектът предвижда за времето на мандата си изборните членове - съдии, прокурори и следователи, да продължат да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност. Сега по време на мандата си във ВСС членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи.

Ако законът бъде приет от Народното събрание, новият избор на членове на съвета следва да се проведе в двумесечен срок от влизането в сила на промените. Новият ВСС се смята за образуван, след като бъдат избрани две трети от неговите членове, е записано още в проекта.

Виж коментарите (1)

Още по темата (331):
22.01.2022 Иво Христов: Радев помете остарелите разбирания
22.01.2022 Плевнелиев: Сега Радев може да направи каквото поиска с държавата
22.01.2022 Президентът: В идните години ще бдя, чакат ни още изпитания!
22.01.2022 Радев и Йотова встъпват в длъжност за втори мандат
19.01.2022 Вицепрезидентът Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост
19.01.2022 Държавният глава: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).