Искат промяна в българската БДС-клавиатура заради руски символи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
10:56 / 26.05.2020
5803
Около 200 духовници, общественици и интелектуалци призовават за промяна в подредбата на българската БДС-клавиатура, за да се постигне по-добро съответствие с българската азбука и езикова практика.

В отворено писмо до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместничката му Андреана Атанасова и директорката на дирекция "Информационни технологии" Ели Канева те напомнят, че на клавиатурата присъстват два допълнителни знака от чужда азбука (руската) - Э и Ы. Те са включени преди 42 години и оттогава стандартът не е променян.

Авторите предлагат вместо тях да се включи знакът Ѝ, който различава местоимението от съюза И - има важна смислова функция. Поради липсата му, сега много често се използва неправилна замяна с И или Й.

Сред предложенията фигурира възможност да се изписват ударения върху гласните, да се поставят българските долни и горни кавички, както и някои букви от стария правопис (от периода 1878-1945 г.) - те се използват и днес в научни и специализирани издания, при цитиране на исторически документи и от българскиобщности в чужбина.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).