Искат да направят още една магистрала у нас, вижте ползите!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:21 / 14.07.2021
11848
В София ще се проведе кръгла маса на тема "Рила" - свързаност, коридори, перспективи". Това съобщиха организаторите от Форум за балкански транспорт и Научно-технически съюз по транспорта.

Целта на кръглата маса е представяне на ефекта, ползите и необходимостта от ускоряване реализацията на АМ "Рила" (Далечен южен обход на София), като необходима връзка между трите основни автомагистрали в страната, и свързаността им със Северна Македония.

Реализацията на проекта ще доведе до облекчаване натоварването на град София от транзитния автомобилен трафик, замърсяването на градската среда, намаляване на шума и повишаване безопасността на движението. Амбицията на събитието е да се обсъдят и да се предложат възможности за ускоряване изготвянето на технически проект, търсене и определяне източниците за финансиране на строителството ѝ.

Бъдещата магистрала ще започва от АМ "Струма“ край Дупница и - заобикаляйки Самоков от север - се разделя в две посоки. Първото трасе минава през Ихтиман и свършва на магистрала "Тракия", а второто прави завой на североизток, пресича "Тракия“ при Елин Пелин (там е ще е втората връзка между двете магистрали) и през Лозенска планина ще се свърже с магистрала "Хемус“ край с. Потоп.

Така човек, който пътува от Румъния (съответно от Северна или Западна Европа) влезе в България през Русе или през Видин, може да стигне до Гърция, Турция, Македония, Южна Сърбия и Албания без изобщо да "помирише" София. По обратния път трафикът от Южните Балкани и Близкия Изток също няма да минава през столицата на път за "Моста на дружбата" или "Дунав мост 2".

Общата дължина на АМ "Рила“ ще е 107 км., а цената се движи в два ценови диапазона - 534.2 млн. евро (по 4.9 евро на километър) или 489.8 млн. евро (по 4.6 млн. евро на километър).

Ефектът е повече от безспорен: разстоянието между Пловдив и Дупница се скъсява с 48 километра, а времето за пътуване намалява с 60-70 минути. Тези две числа, умножени по няколко милиона МПС-та годишно и по Хикс тонове отработени газове, правят този харч наистина целесъобразен, пише "Банкеръ".

Водещи докладчици ще бъдат представителите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, експерти от НТСТ, ББК Пътища, ГБС и други специалисти в областта на транспортните проучвания и пътната политика.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).