Искат чудо по Коледа - стоките да поевтиняват, а не да поскъпват

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
12:41 / 03.10.2012
2155
Повече хранителни стоки да бъдат на промоция по Коледа и новогодишните празници, обсъждаха вчера земеделският министър Мирослав Найденов и представители на търговските вериги. Целта е празничните намаления да се съсредоточат към продуктите от първа необходимост. В края на всяка година по Рождество министърът се обръща към търговците на храни да дадат възможност и у нас да се случи чудо по Коледа, както става в другите държави - стоките да поевтиняват, а не да се увеличават. По време на разговорите е ставало ясно, че форматът на намаленията няма да е един и същ за всички вериги, търси се по-разчупен вариант и включването на повече стоки. Освен това всяка верига сама ще избере и различно време, в което да предлага своите промоции. Най-важното е повече хора да могат да се възползват от тази възможност, каза министър Найденов.

Вече трети месец продължава кампанията на няколко вериги да "замразят" цените на десет основни хранителни стоки - бял хляб и хляб "Добруджа", краве прясно и кисело мляко, кренвиршите, яйцата в разфасовка по 10 броя с размер М, краве сирене и масло, кашкавал "Витоша", свинско и пилешко месо.

От хипермаркетите са отчели повишено потребление на тези продукти, част от които се е наложило да продават по себестойност или под нея, за да спазят обещанието си и да отговорят на търсенето. На вчерашната среща не е било обсъждано следващо замразяване на цените, но министър Найденов не скри, че има желание да се разшири групата на хранителните продукти, които се предлагат на промоция. Крайното решение обаче е в ръцете на търговските вериги. Те работят в жестока конкуренция за всеки клиент, потреблението е свито, българският пазар е много малък и веригите имат определен ресурс, напомни министърът.

Потребителите обаче подкрепят идеята и пазаруват стоките, които са български, и по този начин подкрепят родните земеделски производители.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Проучване показва интересни проценти за партиите седмица преди из...
След МВР акция хванаха непълнолетни в дискотеки и барове
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа
Избират делегатите за патриаршеския събор
Жълт код за лошо време днес, очакват се градушки
Кой погуби Христо Ботев? Над 140 години споровете продължават, по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).