Хампарцумян: Някои стоки може да изчезнат от рафтовете в магазините

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:22 / 20.04.2022
17630
От години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост. Ясно е, че може да се направи. Само с еднократен законов акт, с който казваме, че ДДС-то няма да бъде 20%, а 0% - няма да се случи, няма да се отрази с намаляване разходите на домакинствата. Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва. Това каза икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова пред Нова телевизия.

Банкерът и финансист Левон Хампарцумян даде за пример антиинфлационните мерки в Турция. "Това са неща, които имат много краткосрочен ефект и дългосрочно всъщност да балансират допълнително икономиката. Идеята е да произвеждаме повече стоки и услуги", уточни той. По думите му от това ще се възползват хора, които ще спекулират и ще забогатяват.

Григорова е на мнение, че институциите трябва да следят как и доколко бизнесът увеличава цените, на които продава. "Ние имаме и веригата на доставки, през която също трябва да мине този контрол. Например, 50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Очевидно е, че това са паразитни надбавки, на които е крайно време да бъде сложен край", категорична е тя.

Според Хампарцумян има възможност дадена стока да изчезне от рафтовете в магазините, ако има таван на цените. "Кой точно ще контролира тези неща - инспектори, които взимат някакви мизерни заплати и които с 20 лв. може да ги купиш. В края на тази верига ще се създаде една нова "черна" борса, в която едни хора рязко ще забогатяват за сметка на всички останали", подчерта той.

Финансистът допълни: "Една наивна част от населението ще смята, че социалисти и не знам какви профсъюзи са им решили проблема. Нищо не са им решили. Светът е в инфлационен период", категоричен е Хампарцумян.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).