Хампарцумян: Да живееш под наем може да се окаже по-изгодно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:28 / 29.09.2021
4739
"БНБ не издава нареждане на останалите банки дали да отпускат кредити, а предупреждава, че се появяват повече рискове, т.е. банките да заделят резерв за евентуален катастрофален изход".

Това заяви банкерът Левон Хампарцумян пред БТВ по повод скока с 15% за година на отпуснатите жилищни кредити.

"В Швейцария има ипотеки, които достигат до 100 г. Тамошният пазар е изкривен, защото има много богати хора. Млади хора професионалисти у нас започват да търсят крайградски къщи, за да могат да поемат нуждите на семейството си. Ако хората имат нужда от по-хубаво жилище и знаят какво да го правят, нека да си го купят. Но ако го купят с цел спекулация, може и да сбъркат. Всяка година населението на София расте. В по-търсените квартали в столицата много е вероятно цените да вървят нагоре заради все по-нарастващото население. В България сме склонни много да притежаваме жилище, отколкото да наемаме. Ще имаме период на евтини заеми и не много висока инфлация. Най-голямата компания за търговия с имоти в Китай е във фалит заради свръхпредлагане."

"При ниските лихви у нас се ангажирате да изплащате жилище за 20-30 години напред. Трябва да се види дали не е по-изгодно да живеем под наем. Следващото поколение може да си каже "Защо да не отида на почивка с гаджето на Малдивите, а ще ги давам за тухли?". Нашата култура е, че ако нямаш жилище, не можеш да се ожениш. Инфлацията не е това космато чудовище. Ако хората си мислят, че купувайки жилище, ще се спасят от инфлацията, не е решение. Държат ли ги в буркани и на купчинки, ще загубят част от тях", категоричен е банкерът.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).