Говорим по-евтино по мобилния телефон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:05 / 19.01.2013
3285
Телекомите вече имат възможност да предложат по-изгодни пакетни оферти и тарифни планове. От 1 януари 2013 г. са по-ниски цените на едро, които плащат телекомите когато клиент на един оператор се обажда на абонат на друга компания. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. 

От началото на годината телекомите са длъжни да намалят цените за терминиране до 4,6 ст. на минута в силен трафик и 3,9 ст. в слаб такъв. С други думи, това означава, че пада цената на едро, която мобилните опратори плащат един на друг, когато абонат на една от родните компании набере абонат на друг телеком опериращ в страната. Телекомите плащат за това, тъй като в тези случай се налага да използват мобилната мрежа на конкурента си. 

Това ще доведе до по-благоприятна конкурентна среда за мобилните оператори и реално ще смъкне леко цените на дребно, но няма да бъде достатъчно за да станем свидетели на фрапиращи намаления за крайните потребители, смятат хора от бранша. Цените на дребно зависят от много фактори, а разходите за терминиране са само един от компонентите.

Освен това, абонатите, които имат сключен договор преди 1 януари 2013 г. ще продължат да говорят на същите условия, при които е парафиран контракта докато срокът му не изтече.

По-ниските цени за терминиране ще затворят донякъде ножицата в цените за минута разговор, които плащаме, когато говорим в мрежата на телекома, на който сме абонат и в мрежата на неговите конкуренти. Освен това в близко бъдеще телекомите ще имат основание да предложат по-изгодни пакетни оферти и тарифни планове в резултат на по-динамичната конкурентна среда.


Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).